La pandèmia del Covid-19

Els Sanfermines del 2020, suspesos pel coronavirus

La festa no es cancel·lava des de 1997, quan va parar un dia per l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco en mans d'ETA

jcarbo44170432 sanfermin180706123001

jcarbo44170432 sanfermin180706123001

2
Es llegeix en minuts
EFE / Europa Press

Els Sanfermines de 2020 queden suspesos pel Covid-19, segons ha anunciat amb «tristesa» l’Ajuntament de Pamplona. Ana Elizalde, alcaldessa en funcions en substitució d’Enrique Maya (convalescent per coronavirus), ha anunciat una notícia que «per molt esperada que fos, no deixa de produir tristesa».  La decisió, adoptada quan encara falten dos mesos i mig per al dia del txupinazo, s’ha adoptat en consens amb tots els grups municipals. 

Es tracta d’una suspensió que mira al futur amb un missatge clar, ‘Quan puguem...#ElsVivirem #Sanfermines’, que es difondrà a través de vídeos en castellà, eusquera, francès i anglès a causa del caràcter internacional de les festes que tradicionalment se celebren a Pamplona del 6 al 14 de juliol. Aquest any els Sanfermines comptaven amb un pressupost de prop més de 3 milions d’euros, bona part del qual, segons ha apuntat, serà destinat a despeses derivades de la crisi sanitària.

El 2020, complicat

Respecte a la possibilitat de celebrar-los en altres dates aquest any, ha indicat que estan oberts a tot, però la situació actual no permet saber-ho, ja que «estem en un escenari imprevisible i posar-se a endevinar o a anticipar què passarà d’aquí cinc mesos seria un exercici d’irresponsabilitat». 

«En el dia d’avui, sembla complicat que es puguin celebrar aquest any, però esperarem a veure com evolucionen els esdeveniments», ha dit, mentre ha reconegut que el 7 de juliol serà Sant Fermí i «d’una manera o d’una altra el cor de cadascú ho celebrarà».  En la mesura que l’Ajuntament pugui celebrar alguna cosa ho farà, perquè és «un dia molt especial, però és difícil aventurar-ho ara», ha remarcat. 

Són conscients que els Sanfermines és «una cosa absolutament dinàmica, participativa i imaginativa», així que creuen que la improvisació i la iniciativa ciutadana seguirà a la ciutat del 6 al 14 de juliol però amb «el respecte a les normes sanitàries que durant aquest mes i mig els pamplonesos han demostrat».  «La imaginació és lliure, segur que veiem escenes precioses, però respectant les normes sanitàries», ha remarcat.

Sense parar des de fa 23 anys 

Notícies relacionades

Tot i que al llarg de la seva història hi ha hagut diverses suspensions de les festes en honor de Sant Fermí, és la primera vegada en els dos últims segles que es pren aquesta decisió per una epidèmia, malgrat que n’hi ha hagut de còlera i de grip espanyola, segons recorda l’historiador Miguel Izu.

L’última suspensió dels Sanfermines va ser parcial, durant un dia, i va tenir lloc el 1997 per l’assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco en mans d’ETA.