CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El final del viatge: els creueristes del 'Costa Deliziosa' desembarcaran a Barcelona

La resta de passatgers i els gairebé 900 tripulants acabaran el seu viatge a Gènova, on el barco planeja atracar dimecres

L'embarcació no s'ha pogut acostar a Marsella durant aquest cap de setmana

fb415c7d-51b0-4808-bf76-839a8e416a85-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Els 168 turistes espanyols que viatgen en el creuer de luxe ‘Costa Deliziosa’ han pogut desembarcar aquest dilluns a Barcelona. El creuer, que ha atracat a la capital catalana a les sis del matí, posa fi així a cinc setmanes a alta mar, sense trepitjar terra des del 14 de març, a causa de l’esclat de la crisi sanitària del coronavirus, que ha tingut els creueristes confinats a l’embarcació. Costa Cruceros ha assegurat que no hi ha cap cas de Covid-19 entre els creueristes.

«Segons l’acordat amb les autoritats del Govern local, el ‘Costa Deliziosa’ ha arribat al Port de Barcelona aquest matí amb 1.814 passatgers i 898 membres de la tripulació a bord. La situació sanitària a bord del barco no presenta un risc per a la salut pública i no hi ha casos de Covid-19», ha exposat en un comunicat. La companyia ha detallat que el creuer té previst sortir de Barcelona la nit d’aquest dilluns per dirigir-se a Gènova, a Itàlia, la seva destinació final.

S’espera que arribi al port italià dimarts a la tarda i, a partir de dimecres, començarà el desembarcament de la resta de passatgers d’altres nacionalitats, inclosos italians, per a qui s’ha organitzat el transport des de Gènova als seus països de residència. Costa Cruceros ha exposat que, «després de la negativa» de les autoritats franceses, no va ser possible fer una escala a França per desembarcar els passatgers d’aquest país i països veïns, que es va donar l’opció de desembarcar a Barcelona o Gènova.

Volta al món

 El barco va salpar de Venècia el 5 de gener passat per fer la volta al món i havia d’acabar el seu periple el 26 d’abril. La resta de passatgers europeus també han pogut desembarcar, i la resta, acabarà el seu viatge a Itàlia.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la naviliera va sol·licitar formalment a principis de la setmana passada poder desembarcar al port barceloní el més d’un centenar de nacionals d’Espanya que porta a bord. El Govern de Pedro Sánchez aquest cap de setmana ha aixecat la prohibició perquè el barco pugui entrar a la ciutat, però només perquè trepitgi terra aquest grup de turistes i els de nacionalitat francesa, i el barco pugui obtenir provisions i entregar residus. 

A la nau hi anaven 1.831 passatgers de diferents nacionalitats i gairebé 900 tripulants. Entre els quals no hi ha hagut cap cas de Covid-19, segons la companyia. Només un viatger va desembarcar a Sicília al presentar símptomes, però va donar negatiu en la prova del coronavirus. Després d’arribar a Barcelona, el creuer anirà a Gènova, segons el diari ‘La Repubblica’. Al port italià desembarcaran els 453 passatgers d’aquesta nacionalitat i de les altres per viatjar als seus països d’origen.

«El barco ha arribat. Tots els espanyols han desembarcat i ja estan camí de casa seva», ha comunicat un portaveu de la companyia Costa Cruceros.

Els altres passatgers europeus també han pogut baixar i «se’ls han posat a disposició mitjans de transport per arribar als seus respectius països», ha explicat la prefectura de Barcelona.

La resta de passatgers i la tripulació, 898 persones, acabarà el seu periple a Gènova, al nord-est d’Itàlia, on el creuer té previst atracar dimecres, 22, segons informa Costa Cruceros.

Còlera dels francesos

El barco no ha rebut aquest cap de setmana l’autorització per desembarcar a Marsella, cosa que ha sigut rebuda amb «còlera» pels passatgers francesos. «Les autoritats franceses rebutgen el desembarcament de més de 400 francesos a Marsella», s’exclamava a l’agència France Presse Michèle Cotini, de 72 anys.

«Hem arribat a Barcelona aquest matí i a les deu ens han convocat i ens han dit: ‘El govern francès ofereix venir aquí i s’encarregarà del viatge a Montpeller [sud-oest]», ha comentat a AFP Patrick Contini, passatger francès de 70 anys.

«Estem molt alleujats. Perquè si haguéssim arribat a Gènova hauria sigut molt més complicat tornar a casa nostra, a Baiona», assegurava el turista, mentre recollia la seva maleta.

Notícies relacionades

A finals de febrer, es va informar als passatgers que les escales planificades a l’Àsia havien sigut cancel·lades. Després, des del 14 de març, mentre eren a Austràlia, no van poder desembarcar en cap de les parades.

Des del 17 de març, ningú ha pujat ni ha baixat del barco, que no obstant ha mantingut tots els seus espais oberts i la seva activitat creuerista. «Els bars i els restaurants estan oberts, també els espectacles. No hi ha coronavirus a bord», ha explicat aquesta dona.