L'OMS demana a governs revisar «com més aviat millor» estadístiques de coronavirus

El director executiu per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan, ha recomanat fins i tot que es publiquin xifres de casos sospitosos

brasilcorona

brasilcorona / STR (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat avui que cada país afectat revisi les seves xifres de contagis i morts de coronavirus «com més aviat millor» per conèixer el veritable abast de la malaltia, després que el nombre de morts a Wuhan, origen del coronavirus, fos augmentat en un 50% per la Xina. 

«Els números poden canviar amb el temps, però és millor que s’actualitzin les dades com més aviat millor perquè ens ajuda a conèixer millor la situació i a dirigir els esforços col·lectius davant la pandèmia», ha dit en roda de premsa el director executiu de l’OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan. Ryan ha recomanat fins i tot que es publiquin xifres de casos sospitosos, no només confirmats, i va posar en aquest sentit com a exemple les estadístiques de Nova York, una de les ciutats del món més colpejades pel coronavirus. 

L’OMS ha sigut consultada avui novament sobre la credibilitat de les xifres oficials de la Xina, arran que aquest país revisés avui per sorpresa les xifres de Wuhan i afegís 1.290 morts més a la ciutat (fins ara n’havia reconegut 2.579) i 335 contagis.  La cap de la unitat de malalties emergents de l’OMS, María van Kerkhove, ha explicat que les autoritats xineses han recorregut per a aquesta revisió a diferents bases de dades de funeràries, residències de gent gran, hospitals i laboratoris. 

Notícies relacionades

Les discrepàncies en el nombre de casos «es van deure a diferents factors, com el fet que el sistema sanitari de Wuhan va estar en alguns moments saturat i alguns pacients van morir a casa seva», ha indicat. En altres casos, ha afegit, el personal sanitari es va retardar a l’informar de les morts per donar prioritat a la cura d’altres pacients. 

«De vegades és difícil en una epidèmia identificar tots els contagis i morts, especialment si el sistema sanitari està saturat, per la qual cosa anticipo que molts països tindran situacions similars, en les quals hauran de revisar les seves estadístiques per veure si van identificar tots els casos», ha subratllat. 

Temes:

OMS Coronavirus