lluita contra la pandèmia

Nou hospitals catalans, en el primer gran assaig per prevenir el coronavirus entre sanitaris

Participaran un total de 62 centres hospitalaris de tot Espanya amb 4.000 professionals de la sanitat

mdedios52862886 barcelona 20 03 2020  sociedad coronavirus covid 19 posibles200330142852

mdedios52862886 barcelona 20 03 2020 sociedad coronavirus covid 19 posibles200330142852

1
Es llegeix en minuts

Nou hospitals catalans participaran en el primer assaig clínic europeu, impulsat pel Ministeri de Sanitat, per prevenir la Covid-19 en sanitaris, que comptarà amb 4.000 professionals de 62 hospitals espanyols de 13 comunitats autònomes. Aquest dissabte, en un comunicat de premsa, la Delegació del Govern a Catalunya ha explicat que l’assaig, anomenat EPICOS (del castellà, Assaig Clínic per a la Prevenció de la Infecció per Coronavirus en Sanitaris), és l’estudi més destacat d’aquestes característiques a Europa i un dels més importants del món.

Dels 62 hospitals espanyols de l’assaig, els nou de Catalunya són: el Clínic, Sant Pau, del Mar, Sant Joan de Déu, Josep Trueta, Quirón, Sagrat Cor, Dexeus i Teknon. L’objectiu d’EPICOS, de què es preveu comptar amb els primers resultats en quatre setmanes, és avaluar el risc de desenvolupar la malaltia simptomàtica per la Covid-19 en personal sanitari d’alt risc.

Medicaments comparatius

Notícies relacionades

Per això, s’administrarà de manera preventiva i aleatòria un o dos medicaments comparats amb un grup placebo, seguint directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la comunitat científica. Es compararà l’eficàcia preventiva de tres tractaments estratègics: hidroxicloroquina, antiretrovirals que s’utilitzen per tractar la infecció pel VIH (emtricitabina/tenofovir disoproxil) i la combinació de tots dos. A més de personal mèdic i d’infermeria, l’estudi comptarà amb una representació àmplia de totes les professions que estan actuant contra el virus en l’àmbit hospitalari, com zeladors, farmacèutics i tècnics de radiologia i laboratori.

Amb aquest assaig clínic, el Ministeri de Sanitat, a través del Pla Nacional sobre la sida i amb la col·laboració de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), busca protegir els professionals i els pacients, a qui el personal sanitari amb malaltia asimptomàtica pot transmetre de manera inadvertida la malaltia.