QUARANTENA

Marlaska admet cert «relaxament» ciutadà davant del confinament

El titular d'Interior atribueix a l'esmentada laxitud els 112 arrestats i les 11.183 denúncies d'ahir divendres

El ministre desmenteix que el Govern persegueixi o censuri les crítiques que rep a les xarxes socials

undefined52939069 graf2217  madrid  26 03 2020   fotograf a facilitada por el 200330135419

undefined52939069 graf2217 madrid 26 03 2020 fotograf a facilitada por el 200330135419 / Moncloa Borja Puig de la Bella

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat aquest dissabte l’«exemplaritat» de la majoria dels espanyols al complir les restriccions de l’estat d’alarma, tot i que ha reconegut que hi ha un «lleugeríssim relaxament» dels ciutadans que ha comportat més denúncies.

Marlaska s’ha referit així, a preguntes dels periodistes en roda de premsa, a una possible relaxació dels ciutadans a l’acatar les mesures de l’estat d’alarma.

Aquest matí el cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, i la comissària principal de la Policia Nacional Pilar Allúe han alertat d’un repunt dels detinguts i han demanat als ciutadans «no abaixar la guàrdia» després de comptar 112 arrestats Divendres Sant, una xifra més alta de l’habitual, i 11.183 sancions.

Reducció del trànsit 

El ministre ha reconegut un «lleugeríssim relaxament» que ha motivat que hi hagi hagut «més expedients i s’hagin posat més denúncies per trencar l’article 7 que limita els moviments, així com alguna detenció més per desobeir».

«Però ha sigut mínim aquest relaxament», ha subratllat, deixant clar que «amb la sanció s’evita que aquesta petitíssima bretxa pogués implementar-se».

Ha mantingut que les dades d’aquest divendres són «absolutament coherents amb els que veiem en les quatre setmanes de confinament», en les quals ha elogiat «l’exemplaritat i la responsabilitat de la immensa majoria dels espanyols».

Un exemple és que Divendres Sant, la DGT va detectar una reducció del trànsit de turismes de carreteres, autopistes i autovies del 95%, i a les entrades a Madrid o Barcelona entorn del 93%, segons ha indicat Marlaska, que ha incidit que «cal mantenir-se ferms per al procés de reconstrucció del país».

Crítiques a les xarxes socials

D’altra banda, el titular d’Interior ha desmentit que el Govern estigui perseguint o censurant les crítiques a les xarxes socials, sinó que, al contrari, «no hi ha limitació a la crítica perquè és la base de l’Estat de dret» i «ens enriqueix a tothom».

El que sí que fan les forces i cossos de seguretat de l’Estat és monitorar les xarxes, com sempre, per combatre els discursos que poguessin ser delictius i posar-los en coneixement dels òrgans judicials i la Fiscalia.

Notícies relacionades

Respecte a la desinformació, ha negat igualment que el Govern sigui darrere de la retirada de missatges o perfils, al manifestar que «en cas que existeixi un contingut inapropiat o malintencionat» són les mateixes plataformes les que actuen.

Ho fan, ha afegit, seguint els seus propis codis de manera que bé acorden aquesta retirada o bé ho denuncien davant de l’autoritat judicial deixant clar que «no és ni el Govern, ni Interior ni les forces i cossos de seguretat de l’Estat».