EL NARCOTRÀFIC, EN SUSPENS

El coronavirus atura el narcotràfic: magatzems plens de marihuana però buits de cocaïna i heroïna

Un informe internacional i el subcap de la Divisió d'Investigació Criminal remarquen l'impacte del confinament en el mercat negre d'estupefaents

Els Mossos intercepten cinc enviaments a domicilis de petites quantitats d'estupefaents a través de missatgers de Glovo

zentauroepp48396224 barcelona 30 05 2019 calle santa monica donde oscar hernande200411141358

zentauroepp48396224 barcelona 30 05 2019 calle santa monica donde oscar hernande200411141358 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si la pandèmia de coronavirus ha posat contra les cordes l’economia, com no havia de posar en un compromís el tràfic de drogues. Sense distincions entre classes socials, des del camell que ocupa l’esglaó més humil fins al narco que regna des de dalt de la cadena tròfica que regeix el gremi, els traficants han hagut d’adaptar-se a una limitació de moviments que ha aturat el mercat

L’intendent Ramón Chacón, subcap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra, en la segona part de l’entrevista concedida a EL PERIÓDICO a propòsit de l’article ‘Crime and contagion. The impact of a pandemic on a organized crime’ de Global Initiative, avança que els grups criminals, en una mesura o una altra, estan fent «estoc» de droga. A gran escala, el confinament ha parat tant l’exportació de marihuana com la importació d’heroïna i de cocaïna. Una tendència que coincideix amb la diagnosticada per l’esmentat informe internacional, que manté que les vies de subministrament dels països confinats s’han interromput

A petita escala, i segons fonts consultades per aquest diari, en les últimes setmanes les detencions in fraganti de persones que pretenien passar substàncies estupefaents a la via pública han sigut freqüents ja que l’absència de gent ha fet molt més difícil dissimular la venda al detall i molt més fàcil perseguir els sospitosos. L’article de Global Initiative explica que «les dinàmiques del mercat local han canviat» perquè el carrer, «el principal punt de venda», s’ha buidat.

Amb el carrer buit, les detencions per venda al detall han sigut freqüents per evidents

Aquest context possiblement expliqui per què, segons les mateixes fonts, els Mossos han detectat a Barcelona fins a cinc casos diferents d’enviaments de quantitats petites de droga a través de missatgers –com els de l’empresa Glovo, que en ocasions desconeixien què repartien– o de camells que es movien en vehicles de Cabify

Marihuana al buit

Catalunya, com la resta d’Espanya, és des de fa anys un territori productor i exportador de marihuana. La demanda europea i un Codi Penal lax han afavorit la implantació d’organitzacions criminals d’origen estranger que cultiven cànnabis en plantacions ‘indoor’ –amagades en naus industrials i urbanitzacions–  que després venen al continent, on cada gram duplica, triplica o fins i tot quadruplica el seu valor. Atès que els cultius que ja tenien en marxa no poden interrompre’s, Chacón explica que aquestes xarxes productores aniran recollint el producte, l’envasaran al buit en paquets de plàstic –una fórmula que permet retenir les propietats el major temps possible, de la mateixa manera que ocorre amb qualsevol aliment orgànic– i esperaran que el mercat es reobri.

El que ha provocat el decret de l’estat d’alarma és que resulti gairebé impossible traficar amb la marihuana. Tant l’exportació a Europa com la venda local. Malgrat que la ruta internacional que segueix el cànnabis català «continua oberta», subratlla l’intendent. La marihuana ‘made in Catalonia’ pot sortir per la frontera dissimulada entre la mercaderia legal de camions. «I els camions que transporten elements essencials poden circular», raona Chacón, «tot i que els controls policials s’han multiplicat a la carretera i per tant augmenta la por de les organitzacions a què els seus enviaments siguin intervinguts». «Durant aquells mesos, guardaran la marihuana i quan resulti possible moure-la, ho faran», explica.

La demanda de cocaïna ha caigut però la d’heroïna es manté malgrat la restricció.

El preu de la marihuana a Catalunya hauria de tornar a estabilitzar-se quan acabi el confinament. Però ara, amb les associacions cannàbiques tancades, segons consumidors consultats, el gram ja pot costar més dels cinc euros habituals. I si l’encàrrec és a través d’un missatger com els de Glovo, molt més. 

Cocaïna

L’operació Monra contra un clan establert al barri de Sant Roc de Badalona es va activar, entre altres motius, perquè els investigadors van saber que havien tancat una compra de 10 quilograms de cocaïna. «La sorpresa va ser que durant els registres van aparèixer gairebé 60 quilograms. És a dir, l’organització en comprava quan encara tenia molta per fer provisió», remarca Chacón. És probable que aquesta dinàmica s’hagi estès a més grups criminals i, en conseqüència, això retardi els problemes de proveïment de cocaïna a Catalunya, que si s’allarga el confinament, arribaran perquè els enviaments per mar de nous carregaments des d’Amèrica del Sud són massa arriscats. La cocaïna viatja amagada en contenidors de vaixells però novament el descens de l’activitat comercial dissuadeix els narcos perquè creixen les possibilitats que un d’aquests contenidors acabi a l’escàner del port. 

Notícies relacionades

La ruta de l’heroïna també s’ha vist interrompuda per complet. Gran part del cavall que es consumeix a Barcelona arriba en maletes de ciutadans d’origen pakistanès, sovint coaccionats, que fan de mules de les màfies. A diferència de la cocaïna, el consum de la qual descendeix sense lleure nocturn, el de l’heroïna pertany a un entorn més deteriorat on l’addicció és més acusada i l’activitat dels narcopisos del centre de la capital catalana segueix en marxa malgrat el confinament. 

Tal com apunta la investigació de Global Initiative, publicada el 26 de març, és possible que si el confinament s’allarga, els preus de la cocaïna i l’heroïna a Catalunya també acabin pujant i la seva puresa, baixant.