CORONAVIRUS

Setmana Santa, ¡al balcó!

El confinament ha obligat a suspendre els actes oficials però els balcons acullen aquests dies versions casolanes

Les terrasses són escenari de tamborades, processons amb politges, projeccions i fins i tot de petites desfilades

zentauroepp53092712 soc valencia cabanyal200410205205

zentauroepp53092712 soc valencia cabanyal200410205205 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

És Divendres Sant de confinament i hi ha barris en els quals el ¡Resistiré! no té res a fer davant les marxes d’una Setmana Santa perquè, malgrat haver-se suspès tots els actes oficials per la crisi del coronavirus, els balcons acullen aquests dies versions casolanes de la celebració amb la seva pròpia banda sonora.

Als Poblats Marítims de València, quan es comencen a apagar els aplaudiments als sanitaris, el Rafa treu el seu tambor i a la seva estreta terrassa, sota l’atenta mirada de la seva dona i la seva filla, comença a interpretar els ritmes que qualsevol altre any estaria tocant al carrer. Aquesta nit és la nit gran de la Setmana Santa Marinera i totes les confraries surten amb els seus passos. Però aquesta vegada no.

El Rafa, amb el seu tambor, aquest Divendres Sant a València / MIGUEL LORENZO

«Bé, ja són dos anys, perquè l’any passat va ploure, però això és diferent. Aquesta nit sortiríem tots junts», apunta amb un punt de tristesa mentre prova de no perdre’s. Quan acaba, li passa el testimoni al Jaime, el seu company als Granaders del Grau, que espera el seu torn al carrer del darrere.

«He sortit a tocar tots els dies des que va començar la Setmana Santa i ho faré fins que s’acabi», explica cridant el Jaime a EL PERIÓDICO. «I això que el bafle que tinc no és gaire gran», lamenta rialler mentre els veïns l’animen.

Un parell de carrers més enllà, un veí recorre a la videoteca per projectar cada nit a la façana que té davant la processó que havia d’estar recorrent el barri en aquell moment. Una imatge de Crist serveix de ‘Carta d’ajust’ fins que comença la pel·lícula.

La ‘pantalla’ on cada nit es projecta una processó a València / MIGUEL LORENZO

Entre els primers que es van resistir a suspendre sense més ni més la Setmana Santa hi va haver alguns confrares de la localitat alacantina de Callosa de Segura. Les hores d’avorriment els van portar a preparar una particular processó i finalment la Verge dels Dolors va complir la tradició i va desfilar pels seus carrers, però uns metres més amunt del que ho sol fer.

A la nit van muntar una estructura de politges i de bon matí el pas va començar el seu tentinejant camí. Es tractava en realitat d’una nina tipus Nancy vestida per a l’ocasió per una veïna modista amb els retalls que s’havien anat trobant per casa i d’una escarransida però voluntariosa estructura de fusta decorada amb unes estovalles de les que s’utilitzen per treure els entremesos per Nadal. Però les cares i els aplaudiments dels veïns van confirmar que va passar per bo.

Notícies relacionades

  

Després de l’exemple de Callosa, altres localitats com Monòver o Oriola van imitar el rudimentari sistema, i fins i tot hi va haver qui es va animar a realitzar petites desfilades en aquests ben freqüentats balcons i van aconseguir que el Covid-19 no acabés per complet amb la Setmana Santa.