POSSIBLE REPUNT DE CONTAGIS

L'OMS alerta del risc d'aixecar el confinament de manera prematura

La institució tem un repunt de la pandèmia si les mesures d'aïllament s'aixequen massa aviat

«Cal controlar diversos factors, com assegurar que la transmissió està controlada», ha destacat Tedros

zentauroepp52946779 madrid  27 03 2020  coronavirus  covid 19  calles vac as  ca200410144835

zentauroepp52946779 madrid 27 03 2020 coronavirus covid 19 calles vac as ca200410144835 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Un aixecament prematur de les mesures de contenció preses per aturar la propagació del nou coronavirus podria conduir a un «ressorgiment mortal» de la pandèmia, ha advertit aquest divendres el cap de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «Igual que tothom, a l’OMS li agradaria veure aixecades les restriccions. Però, alhora, aixecar aquestes mesures massa ràpid podria portar a un ressorgiment mortal de la pandèmia. Aquest repunt podria ser tan problemàtic com la seva propagació si no es maneja adequadament», ha explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de la institució, durant la roda de premsa diària per avaluar l’estat de la pandèmia.

En la compareixença d’aquest divendres, el portaveu de l’OMS s’ha referit a les mesures que alguns països ja estan planejant per permetre tornar a poc a poc a la normalitat, i ha avisat que aixecar les restriccions de mobilitat «massa ràpid» pot provocar un nou augment la mortalitat pel Covid-19. «Cal controlar diversos factors, que passen per assegurar-se que la transmissió està controlada, que hi ha prou serveis sanitaris i metges, que es minimitzaran els riscos de brots en centres sanitaris, que hi ha mesures preventives en els llocs de treball o escoles i que es poden gestionar els riscos d’importació del virus», ha explicat.

Sanitaris en risc

Paral·lelament,  el director general de l’organisme de les Nacions Unides també ha destacat la desacceleració dels casos de coronavirus que està ocorrent en alguns països europeus, com Espanya, Itàlia, França o Alemanya, però ha alertat de l’augment de contagis entre professionals sanitaris. En aquest sentit, Adhanom ha lamentat que en alguns països ja s’hagi infectat pel nou coronavirus més del 10 per cent de tots els sanitaris, ja que, tal com ha recordat, quan ells estan en risc, tota la societat «està en risc».

En aquest sentit, Tedros ha comentat que l’evidència obtinguda en aquest aspecte a Espanya, la Xina, Itàlia, Singapur o els Estats Units posa de manifest que els professionals sanitaris es poden infectar per la falta de protecció o inexperiència i, també, pels llargs torns que realitzen per atendre els pacients amb Covid-19.

Notícies relacionades

«L’evidència mostra que quan els treballadors de salut utilitzen equips de protecció personal de la manera correcta es poden prevenir les infeccions. Això fa que sigui encara més important que els treballadors de salut puguin accedir a les mascaretes, guants, bates i altres equips de protecció individual que necessiten per fer la seva feina de manera segura i efectiva», ha comentat.

Precisament per això, l’OMS ha llançat recentment diverses eines per ajudar els països a calcular el nombre de professionals sanitaris, subministraments i equips que seran necessaris en el cas que augmentés el nombre de pacients amb Covid-19.

Temes:

OMS Coronavirus