operació policial

Desmantellada una xarxa que explotava sexualment dones a Andalusia

La Policia Nacional ha detingut set homes per tràfic d'éssers humans i ha alliberat 12 víctimes, una d'elles menor

furgon-policial

furgon-policial

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Policia Nacional ha desmantellat una organització criminal en el marc d’una operació en la qual ha detingut set persones com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans i ha alliberat 12 dones, una d’elles menor d’edat, que estaven sent víctimes d’explotació sexual a Còrdova i Jaén, i que havien sigut captades a Colòmbia.

«Les nostres unitats especialitzades en la lluita contra el tràfic han desarticulat una xarxa internacional que explotava sexualment dones, i han alliberat 12 víctimes a Còrdova i Jaén, alguna d’elles menor d’edat. L’organització desmantellada continuava l’activitat fins i tot després que es decretés l’estat d’alarma», ha explicat el comissari principal de la Policia Nacional, José García Molina, aquest divendres 10 d’abril.

Segons va precisar, «malgrat el confinament, molts clients sol·licitaven els serveis sexuals acudint als pisos en què es trobaven les dones o reclamaven que aquestes es desplacessin als seus propis domicilis».

La investigació es va iniciar gràcies a les declaracions de dues dones colombianes que van manifestar que havien sigut enganyades per viatjar a Espanya amb la promesa d’una ocupació fent tasques domèstiques. Una vegada al país van començar a patir amenaces i violència física i van ser obligades a exercir la prostitució per pagar el deute que havien contret amb l’organització.

En un intent per fugir dels seus capturadors, una de les dones que es trobava en un pis de Còrdova obligada a exercir la prostitució, va comunicar a la seva família la seva ubicació a través del telèfon mòbil. Els seus familiars ho van denunciar a la policia colombiana i aquesta ho va traslladar a la Policia Nacional. Immediatament, els agents van desplegar un dispositiu que va acabar amb la detenció de dos membres de l’organització i l’alliberament de la dona que havia aconseguit posar-se en contacte amb la seva família i dues víctimes més, una d’elles menor d’edat.

Diverses vivendes prostíbul

Després dels arrestos de Còrdova, els agents van localitzar diversos pisos a Jaén en els quals l’organització continuava lucrant-se amb les víctimes de tràfic. En total, la policia ha detingut set persones, un espanyol i sis colombians, com a presumptes autors d’organització criminal, tràfic d’éssers humans, delictes relatius a la prostitució, afavoriment de la immigració clandestina i contra la salut pública.

En els cinc registres duts a terme, un a Còrdova i quatre a Jaén, s’han intervingut 2.680 euros en efectiu, diversos telèfons mòbils, ordinadors portàtils, quaderns amb la comptabilitat de l’explotació, resguards d’enviaments de diners, material de sodomia i petites quantitats d’estupefaents i marihuana.

Aquesta operació s’emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d’Éssers Humans amb Finalitats d’Explotació Sexual. El Comissari Principal de la Policia Nacional, José García Molina, ha recordat que aquests delictes es poden denunciar al número de telèfon 900105090 i al correu ‘trata@policia.es’. La comunicació és confidencial i no queda registrada a la trucada, segons ha puntualitzat.

Violència de gènere a Tenerife

Notícies relacionades

D’altra banda, la Policia Nacional ha detingut un home a Santa Cruz de Tenerife com a presumpte autor d’un delicte de maltractaments, després que la víctima emetés dos avisos d’alerta en tres minuts a través de l’aplicació gratuïta per a mòbils ‘Alertcops’.

«Ressaltar l’actuació del policia nacional que va rebre l’alerta, que, després d’intentar contactar amb la dona a través del xat sense obtenir resposta, va aconseguir parlar amb ella per telèfon. En un primer moment, la víctima va indicar que només estava provant l’aplicació per veure si funcionava, possiblement producte de la por que tenia; no obstant, la professionalitat i perícia del policia va aconseguir que la dona admetés que patia maltractaments habituals», ha explicat el Comissari Principal de la Policia Nacional.