Coronavirus

Policies i militars denuncien la falta de tests de Covid-19

Els principals sindicats de les Forces de Seguretat i de les Forces Armades llancen una campanya publicitària conjunta per exigir anàlisi de contagi entre els seus integrants i denuncien un impacte de 14.000 «baixes operatives»

campaa-denuncia-policas-y-militares / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els principals sindicats i associacions laborals de la Policia, Guàrdia Civil i Exèrcit han llançat aquest Divendres Sant una campanya per exigir al Govern tests amb els quals esbrinar quants i qui dels seus agents i soldats estan encomanats pel coronavirus.

«Si no disposem de les mesures necessàries continuarem encomanant-nos i no podrem garantir la seguretat necessària durant l’estat d’alarma», afirma un vídeo promocional, peça principal de la campanya, que firmen el Sindicat Unificat de Policia (SUP), Comissions Obreres, l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) i l’Associació Unificada de Militars Espanyols.

El mateix vídeo denuncia que a les Forces de Seguretat i les Forces Armades es compten ja 23 morts i «14.000 baixes operatives» pel coronavirus. Aquest recompte inclou no només els que han emmalaltit o mort, també els que, per no contribuir al contagi, han sigut aïllats per haver tingut contacte estret amb malalts. La xifra de baixes, a falta de tests, no pot deixar de ser una estimació.

Els promotors de la campanya de denúncia han firmat un comunicat conjunt en què sostenen que «els tests diagnòstics permetrien saber amb precisió quina part de la bossa de baixes laborals per símptomes compatibles amb el virus és real i quin no, així s’acabaria amb la incertesa de milers de famílies».

Les mateixes centrals denuncien: «Malgrat el risc objectiu addicional, que ha sigut reconegut expressament per diferents òrgans judicials, el Govern encara no ha culminat la nostra incorporació a les proves de detecció del Covid-19 ni ha informat amb detall sobre els equips de protecció individual que comprarà per dotar-nos dels mateixos en quantitat i qualitat suficient, cosa que ara no passa». 

Presons

La campanya de sindicats policials i militars es llança dos dies després que, a Catalunya, el sindicat de presons ACAIP escrigués una carta oberta a la consellera de Justícia, Ester Capella, exigint-li la realització de tests de coronavirus al personal penitenciari dependent de la Generalitat.

Notícies relacionades

L’exigència es recolza en el fet que, entre altres precedents, «la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat al Departament d’Interior dotar els agents dels Mossos d’Esquadra de material de protecció i practicar les proves a tots els agents», que són, diu la carta «serveis essencials com nosaltres».

La carta, firmada pel coordinador català d’ACAIP, Francesc López, adverteix la consellera de futurs plets. El sindicat «es reserva les accions civils i penals que siguin procedents contra els responsables, pels contagis i morts que es produeixin entre el personal penitenciari a causa de l’omissió de les mesures de protecció i per la denegació dels mitjans per evitar l’extensió del virus».