Apple i Google informaran els seus usuaris si han estat a prop de malalts de Covid-19

Estan desenvolupant un sistema conjunt perquè el Govern dels EUA pugui avisar si algú ha tingut contacte amb un contagiat

android-auto

android-auto

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

El Covid-19 ha obrat un petit miracle i és que Apple i Google uneixin les seves forces per crear una tecnologia conjunta que permeti lluitar millor contra el coronavirus. Totes dues col·laboraran per crear una tecnologia de rastreig que, a partir dels seus mòbils, permeti localitzar si un usuari ha estat a prop d’un malalt de Covid-19.

Apple i Google copen el mercat mundial de mòbils amb els seus iPhone i Android, respectivament. Cada una té un sistema de localització dels seus propis terminals, que fins ara ha funcionat de forma independent. 

Per a mitjans de maig, les dues multinacionals podrien tenir ja eines de ‘software’ (bàsicament una API o peça que es pugui integrar a una aplicació) que permetin posar en contacte apps de rastreig que vinguin avalades per les autoritats sanitàries dels EUA.

La idea és que sigui l’administració dels EUA qui pugui així enviar un avís als mòbils de les persones que hagin pogut estar en contacte amb un malalt. I per a això, els mòbils, independentment del seu sistema operatiu, podrien emmagatzemar la informació de quin altre terminal han tingut a prop durant uns 10 minuts, almenys durant 14 dies. Si un d’aquestes persones amb les quals s’ha tingut contacte resulta encomanat, i les autoritats de salut ho saben, aquestes podrien enviar una alerta als mòbils que han sigut a prop i avisar els seus propietaris que podrien haver-se encomanat.

Integrada a iOS i Android 

Segons Reuters, Apple i Google volen incloure aquest tipus de tecnologia en els seus sistemes operatius (iOS i Android, respectivament) perquè els seus clients ja no tinguin necessitat de descarregar apps d’altres, cosa que, d’altra banda, farien pocs usuaris.

Les dues companyies, en «guerra nuclear» des que Steve Jobs estava viu i va acusar al llavors directiu de Google i membre del consell d’administració d’Apple, Eric Schmidt, poc menys que de copiar les idees en les quals estaven treballant en els iPhone per als seus mòbils Android, estan col·laborant en el projecte, cosa que demostra que els seus ara respectius CEOs, Tim Cook i Sundar Pichai, entenen la relació d’una altra manera.

Notícies relacionades

Apple i Google afirmen que la tecnologia que estan desenvolupant, que no es basarà en GPS, no rastrejarà la identitat dels usuaris sinó que només capturarà dades de qui està a prop quan dos telèfons s’aproximin, sense donar identitat, sinó només localitzadors que desencriptarà el mòbil de l’usuari i no els servidors de la companyia. 

La idea, segons apunta Techcrunch, és que, en una segona fase, dos usuaris puguin compartir directament contactes i llocs on han sigut per saber si han passat prop d’un malalt de Covid-19. El MIT també està treballant en una cosa similar però basant-se en Bluetooth.