TECNOLOGIA I COVID-19

Facebook crea mapes de prevenció del coronavirus amb dades dels seus usuaris

La xarxa oferirà als usuaris als EUA participar en una enquesta sobre la seva salut i possibles símptomes del virus

Un segon projecte reflectirà moviments i connexions personals partint d'informació anònima dels seus usuaris

53015595 60

53015595 60 / OLIVIER DOULIERY (AFP)

2
Es llegeix en minuts

La multinacional nord-americana Facebook ha revelat aquest dilluns que participarà en un projecte d’investigació de la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh (Pennsilvània) que està intentant crear «mapes de calor» dels Estats Units sobre possibles infectats de Covid-19 a partir dels símptomes  que la gent està compartint de manera pública.

Així, en el marc d’aquest projecte, alguns usuaris de la xarxa social als EUA començaran a veure durant els pròxims dies dalt del canal de notícies de Facebook un enllaç a una enquesta sobre el seu estat de salut, amb l’objectiu d’ajudar les autoritats sanitàries a tenir una eina de predicció abans que aquests possibles casos acudeixin a l’hospital. 

Mapes de moviments i connexions

No és aquest l’únic projecte relacionat amb el coronavirus en què està implicada l’empresa de Mark Zuckerberg. La multinacional ha anunciat també que ha creat una sèrie de mapes amb dades anònimes dels seus usuaris que reflecteixen moviments i connexions personals. L’objectiu d’aquests mapes, apunten, és servir d’eina per ajudar en els esforços de prevenció de la malaltia.

Els plans, elaborats per a totes les regions del món, han sigut batejats com a Mapes de Prevenció de Malalties i, segons ha explicat la xarxa social en una entrada en el seu blog oficial, estan pensats per ser utilitzats per investigadors i universitats.

«Els investigadors i les universitats poden combinar informació dels seus sistemes de salut amb dades agregades i anònimes de mobilitat de Facebook per intentar predir on es produirà el pròxim brot», apunten des de la companyia.

En els mapes es mostren variables com les tendències de mobilitat als llocs en què s’han decretat ordres de confinament, la probabilitat que les persones d’una zona entrin en contacte amb les d’una altra, i el grau de «connexió social» entre diferents regions, és a dir, si, per exemple, els habitants de la Llombardia a Itàlia estan més o menys connectats amb els de la Campània o Sicília.

El projecte és similar a l’anunciat per Google a finals de la setmana passada, en el qual utilitza dades de geolocalització dels telèfons mòbils per elaborar estadístiques sobre la mobilitat de les persones en països o regions, per avaluar els efectes i el grau de compliment del confinament.

Amb consentiment exprés

Notícies relacionades

Igual que en el cas de Google, Facebook assegura que les dades que publica són genèriques (en cap cas es refereixen a un únic individu) i anonimitzades, és a dir, que no existeix la possibilitat de recuperar les identitats originals dels subjectes.

A més, també com en el cas de Google, des de la firma de Menlo Park (Califòrnia) indiquen que només s’obtenen dades relatives a la ubicació d’aquells que hagin donat el seu consentiment exprés i que, per tant, en cas que un usuari ho desitgi, pot rebutjar que la seva informació sigui utilitzada per a aquesta finalitat.