27 set 2020

Anar al contingut

La xifra de morts en un dia és de 637, el còmput més baix des de fa 13 dies

El registre de morts continua per sota dels 700, tot i que es pot deure a un retard en la notificació del cap de setmana

El ministre de Sanitat explica que aquesta setmana l'objectiu és «consolidar l'alentiment» de l'epidèmia

Patricia Martín

La xifra de morts en un dia és de 637, el còmput més baix des de fa 13 dies

JOSE LUIS ROCA

L’epidèmia de coronavirus a Espanya continua avançant, però a un ritme molt més lent que la setmana passada. Les dades diàries del Ministeri de Sanitat reflecteixen que el nombre de morts ha augmentat un 5% en les últimes 24 hores, cosa que suposa 637 defuncions noves, fins a les 13.055 morts. Per segon dia consecutiu, les morts baixen de 700 i per trobar una xifra més baixa de víctimes mortals cal remuntar-se al 24 de març, fa 13 dies, quan es van produir 514 morts.

Per la seva part, la xifra d’encomanats ha augmentat un 3%, amb 4.273 nous positius, fins als 135.032 infectats oficialment (d’ells 19.400 són professionals sanitaris). Una setmana abans els casos nous van ser 6.398, amb un creixement del 8%. Ara bé, una part de la desacceleració podria estar motivada perquè durant el cap de setmana es produeixen retards en les notificacions i demà, com va passar la setmana passada, potser es produeix un petit repunt. Tot i així, la «tendència cap a l’alentiment està consolidada [...] gràcies al fet que l’estat d’alarma, les mesures preses pel Govern i l’exemplar compliment per part de la ciutadania estan funcionat», segons ha destacat aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha explicat que «l’objectiu d’aquesta setmana és consolidar l’alentiment».

En la seva opinió, Espanya i altres territoris «s’han enfrontat a l’emergència sanitària més gran en 100 anys», tot i això, gràcies a les restriccions, el país ha arribat al pic de contagis, o està a punt d’arribar-hi, per abordar, a continuació, la segona fase, doblegar la corba i començar a preparar la fase de desescalat d’algunes mesures. Ara bé, segons ha avisat al seu torn el ministre de Foment, José Luis Ábalos, la «nova fase exigeix més disciplina i no implica la relaxació davant el virus».

Les dades sobre les hospitalitzacions i els ingressos en ucis també confirmen la desacceleració. Així, el nombre de persones que han requerit atenció hospitalària és de 59.662, amb 918 casos nous i un creixement del 2%. Fa tres dies els nous ingressos superaven els 2.000. I en el registre de les unitats de cures intensives és de 6.931 pacients, tan sols 70 més que diumenge, quan hi va haver 329 nous ingressos respecte al dia anterior. La disminució està permetent uncert alleujament als hospitals, sobretot a les zones més castigades, com ara la Comunitat de Madrid i Catalunya. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, va informar que dels 1.979 llits d’ucis disponibles a Catalunya estan ocupats el 85%. En aquesta situació una mica més relaxada, el Govern permetrà que un familiar acompanyi un malalt en la fase final de la seva vida.

Els informes epidemiològics donen compte, a més, que el nombre de persones que encomana un malalt se situa ja per sota d’1 en 15 comunitats autònomes, fet que també permet entreveure que Espanya està en la fase d’alentiment de l’epidèmia.

A això s’hi suma el voluminós nombre de curats, gairebé el 30% dels infectats, entorn de 40.000 persones que ja han rebut l’alta.