PLATAFORMA SOLIDÀRIA

Exteriors llança una plataforma perquè espanyols residents a l'exterior allotgin turistes

El Ministeri no té xifres de quants queden per tornar, però apunta que podrien fer falta fins a 30 vols

undefined52383298 madrid 20 02 2020  politica  congreso de los diputados   la 200318132150

undefined52383298 madrid 20 02 2020 politica congreso de los diputados la 200318132150 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri d’Afers Estrangers, UE i Cooperació ha posat en marxa una plataforma d’«allotjament solidari», a la qual ha anomenat ‘Aloha’, per facilitar que espanyols que viuen a l’estranger puguin acollir, si ho desitgen, turistes que no puguin o no vulguin tornar en plena pandèmia del coronavirus.

Fonts del Departament han explicat que es tracta d’un recurs per a circumstàncies extraordinàries que ja tenen altres països, com França, i que el que pretén és facilitar una cosa que ja s’està produint de manera voluntària. Així, asseguren que no es tracta que el Ministeri quedi exempt de responsabilitat d’atendre o de buscar solucions als que volen tornar, sinó de facilitar la situació de gent el retorn de la qual és impossible perquè estan en llocs molt complicats o aïllats.

Fora d’Espanya hi viuen 2,7 milions de ciutadans espanyols i poden ser un recurs important en circumstàncies d’emergència, fins i tot en futures emergències, al·leguen. En la situació actual podria ser-ho especialment en llocs com ara Austràlia, Nova Zelanda, les Filipines i l’Índia.

La plataforma és simplement una bústia per casar oferta i demanda i inclou una exempció de responsabilitat del Ministeri. La mateixa eina, que Exteriors ja ha començat a difondre a les xarxes socials, adverteix que el servei «es limita a l’intercanvi de l’adreça electrònica entre els sol·licitants i els oferents». Després, «qualsevol comunicació posterior es restringeix a l’àmbit privat» i el Ministeri «no es fa responsable de qualsevol ús abusiu d’aquest servei.

Xifra incerta

Amb tot, a Exteriors insisteixen que està treballant per facilitar la repatriació de tots els turistes possibles. Com que molts turistes no es registren, o afloren en diferents moments, les fonts no volen quantificar quants espanyols segueixen pendents de tornar a Espanya, però apunten que, tot i que el càlcul és bastant hipotètic, podrien ser necessaris fins a 30 vols –tot i que no precisen amb quina capacitat– per portar-los a tots.

Exteriors xifra en 20.000 els espanyols que hauran tornat en operacions facilitades per les Ambaixades i Consolats quan acabi aquest cap de setmana. La majoria de tornades procedeixen principalment d’Europa (9.000) i Amèrica (7.000), i els segueixen l’Àfrica i l’Orient Mitjà (3.000) i Àsia-Pacífic (1.000).

Per a aquest cap de setmana, a l’Índia s’ha contractat un vol que tornarà diumenge, després de parar a Nova Delhi i a Goa per recollir 200 espanyols i 100 persones més d’altres països europeus. Serà el tercer vol finançat pel Govern central per repatriar espanyols que no tenen cap altra opció, però en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, que finança fins al 75% sempre que s’embarqui ciutadans de diversos països.

En el cas d’Austràlia i Nova Zelanda, el Servei Exterior està pendent de comprovar si el centenar de passatgers que tenen bitllet amb Qatar Airways poden tornar o no –perquè Qatar ha decidit suspendre les connexions entre Doha i Espanya– abans de posar en marxa altres solucions. Aquests llocs són un focus prioritari per als responsables consulars.

A Nova Zelanda hi ha uns 200 espanyols i el Govern central confia que les seves opcions de tornar millorin ara que Wellington permet els moviments per l’interior del país, perquè n’hi ha un centenar a l’illa sud que fins ara no podien sortir.

Des del Marroc sense marroquins

Aquest mateix divendres ha sortit de Casablanca (Marroc) un vol especial d’Iberia per a repatriació d’espanyols. No obstant, no hi viatgen marroquins residents a Espanya perquè el Marroc no permet als seus nacionals travessar la frontera en cap sentit, ni als residents legals en un altre país que es trobaven al Marroc quan es va tancar la frontera el dia 13 ni a aquells que el tancament els va agafar fora del país.

Les fonts han assenyalat que l’Ambaixada està intentant que, a part d’espanyols i algun europeu, poguessin viatjar cònjuges d’aquests que siguin marroquins (el Marroc no accepta la doble nacionalitat). A Espanya, tot i que les fronteres estan tancades, sí que hi poden entrar tant els espanyols com els estrangers amb residència legal.

S’hi afegeixen, a més, 15 adults més i un nadó que han sortit amb autobús des de Tànger. Sis espanyols que eren a la República Democràtica del Congo han pogut formar part del passatge d’un avió italià.

Des d’Iberoamèrica, encara hi haurà la setmana que ve un vol des del Perú i dos des de l’Argentina. En aquest cas, a més, després que el Govern argentí hagi decidit permetre el retorn dels seus nacionals, es preveu que en un vol viatgin de Madrid a Buenos Aires turistes argentins.

Vols alemanys i francesos

En un balanç publicat aquest divendres, Exteriors assenyala que els últims retorns s’han produït amb vols d’altres països, principalment d’Alemanya i França, i han permès que retornin des de Bolívia 32 viatgers en un vol de França i 25 en un d’Alemanya. Uns altres 18 han tornat de Nicaragua i 11 del Paraguai també en vols alemanys.

les Filipines queden uns 250 espanyols i se’ls ha proveït a tots d’una carta firmada pel cònsol general remarcant la necessitat que es doni lliure accés als viatgers estrangers a tota mena de mitjans de transport per arribar a l’aeroport internacional.

Notícies relacionades

Exteriors afirma que «la situació de molts d’aquests viatgers, que van optar per quedar-se a les Filipines malgrat les reiterades recomanacions d’abandonar el país, comença a complicar-se per la situació de la infraestructura sanitària en determinats punts del país i per les dificultats que alguns troben ara per a la seva tornada a Espanya».

No obstant, assegura que s’estan oferint diferents alternatives a tots ells, tant a través de les aerolínies com amb les operacions que realitzen altres països, perquè la seva sortida sigui tan ràpida com sigui possible.