REPATRIACIONS

Gairebé 2.000 turistes espanyols tornen a casa

La tornada ha sigut possible gràcies a les col·laboració entre més de 200 ambaixades i consolats

La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, manté converses amb els seus homòlegs

undefined52383298 madrid 20 02 2020  politica  congreso de los diputados   la 200318132150

undefined52383298 madrid 20 02 2020 politica congreso de los diputados la 200318132150 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació ha aconseguit que gairebé 2.000 turistes i residents espanyols hagin pogut tornar a Espanya en les últimes hores gràcies a la «intensa» col·laboració i coordinació amb altres països als quals, en alguns casos, també intenta facilitar la tornada als seus nacionals en operacions conjuntes, segons ha informat el Ministeri.

En concret, les 215 Ambaixades i Consolats d’Espanya a l’exterior han mantingut un «estret diàleg i intensa coordinació» amb altres representacions diplomàtiques per afavorir aquest tipus d’operacions conjuntes amb els seus nacionals, que també s’han vist afavorides pel contacte telefònic de la ministra d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, que en els últims dies ha mantingut diverses converses amb una vintena d’homòlegs.

Dins d’Europa, les operacions més recents es van produir a Polònia, on l’ambaixada ha col·laborat en la repatriació de 168 espanyols i polonesos residents en Espanya en l’última setmana, a través dels vols xàrter de LOT. Mentre que a Ucraïna, el Govern ucraïnès ha contractat un avió per recollir nacionals d’aquest país a Espanya.

A la resta del món

A Iberoamèrica, on continuen succeint-se operacions, s’han produït algunes de destacades com el vol contractat per Espanya amb destinació a Amèrica Central amb una trentena de guatemalencs a bord i que va tornar amb 305 espanyols al costat de 52 passatgers de diferents nacionalitats europees; el vol organitzat per l’Ambaixada d’Espanya a Veneçuela amb 364 passatgers a bord de 22 nacionalitats europees; o el de l’Ambaixada de Colòmbia amb 227 espanyols i uns altres 38 europeus.

Una de les últimes es va produir aquest divendres després d’assistir l’Ambaixada d’Espanya a Haití a set espanyols que van volar de Port-au-Prince a París, en un vol contractat per França. De Madrid també va sortir ahir un avió d’Iberia a Montevideo amb més de 100 uruguaians a bord, que aquest dissabte ha arribat de tornada a Madrid amb més de 200 espanyols, entre ells els 37 científics de l’Hespérides.

Aquest divendres també va sortir de Madrid un vol a Quito (Equador) amb 58 menors equatorians que ha tornat avui fent la ruta Quito-Guayaquil-Madrid. Un altre vol farà la mateixa ruta dilluns. A més, aquest dissabte també ha arribat un nou vol des de Panamà amb 200 persones i dilluns un altre amb 300 espanyols turistes o residents espanyols que es trobaven a Panamà.

Notícies relacionades

Les Ambaixades i Consolats d’Espanya a l’Àfrica i al Pròxim Orient també han redoblat esforços per facilitar aquest tipus d’operacions conjuntes com, per exemple, l’Ambaixada d’Espanya a l’Aràbia Saudita. De Riad van sortir ahir amb destinació a Espanya 27 persones: 21 ciutadans espanyols i 4 de portuguesos i 2 belgues residents a Portugal.

Dels Emirats Àrabs Units, malgrat que les connexions aèries estan tancades, ahir van sortir quatre persones en un vol croat amb destinació a Espanya (tres espanyols i un resident italià a Espanya). No obstant, l’Ambaixada d’Espanya avança en les seves gestions amb altres països de la Unió Europea per afavorir la sortida d’un grup de 20 turistes o residents espanyols que encara romanen al país a través d’aquesta mateixa fórmula.