Els òptics recomanen la regla 20-20-20 per evitar problemes visuals durant el confinament

Es tracta que cada 20 minuts es deixi de mirar la pantalla durant 20 segons mentre s'enfoca algun punt o objecte que es trobi a sis metres

zentauroepp42241342 optica180221173800

zentauroepp42241342 optica180221173800 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell General de Col·legis d’Òptics i Optometristes han recomanat a la població seguir la regla 20-20-20 per evitar possibles problemes visuals durant el confinament a què està sotmesa després de la declaració de l’estat d’alarma per coronavirus.

Es tracta que cada 20 minuts es deixi de mirar la pantalla durant 20 segons mentre s’enfoca algun punt o objecte que es trobi a sis metres de distància. I és que, tal com ha explicat l’entitat, les persones que treballen amb ordinadors executen al dia entre 12.000 i 35.000 moviments de cap i ulls, les seves pupil·les reaccionen entre 5.000 i 17.000 vegades i duen a terme entre 25.000 i 30.000 pulsacions al teclat.

«El teletreball pot comportar trastorns derivats de l’excessiva activitat que fem amb els ordinadors, com la síndrome visual informàtica. Tot i que es tracta d’un trastorn esmenable i transitori en la majoria de les ocasions. Tot i que pot produir reducció en el rendiment i provocar molèsties relacionades sobretot amb la visió, els músculs cervicals, canells, estrès i irritabilitat», ha dit, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut.

Síndrome visual informàtica

Entre els principals símptomes de la síndrome visual informàtica hi ha la visió borrosa o doble, la fatiga ocular, fotofòbia a la llum intensa, el llagrimeig, la sequedat ocular i els ulls vermells. A més de la rigidesa i dolor d’espatlles, les molèsties al coll, esquena, braços, nines i mans, la picor i inflor facial, així com les cefalees, nàusees, marejos i vertigen.

En aquest sentit, l’organisme ha remarcat també la importància de parpellejar amb regularitat, utilitzar un humidificador o aplicar gotes humectants si fos necessari, evitant calefaccions i aires condicionats. Realitzar exercicis oculars, com tancar els ulls amb l’ajuda dels palmells de les mans, però sense pressionar, o asseure’s correctament i mirar endavant per després, sense moure el cap, desviar la mirada tot el possible cap a l’esquerra i després a la dreta, són mesures senzilles per conservar la salut visual.

«La bona utilització de les pantalles, ja siguin d’ordinador o tauletes, és un altre consell per evitar-ne un mal ús i, per tant, patir problemes visuals. És important situar el monitor a una distància entre 50 i 60 centímetres i a una altura similar a la dels ulls o lleugerament més baixa. Els colors de la pantalla han de ser sempre clars i mats, de manera que s’evitin reflexos i la visió sigui més còmoda, i treballar sempre que sigui possible amb text negre sobre fons blanc», ha postil·lat.

Protegir la salut visual dels nens 

D’altra banda, l’organisme ha avisat que la utilització abusiva per part dels nens de mòbils, portàtils o tauletes pot provocar fatiga visual, que es pot manifestar com a irritació, enrogiment ocular, ardor, sequedat, picor, mal de cap o cansament.

Notícies relacionades

Així, ha assenyalat que l’ús de videojocs, malgrat que serveixen per exercitar i ampliar les habilitats visuals i cerebrals, no s’ha de prolongar durant més de 15 minuts consecutius sense descansos, i sempre en nens majors de 12 anys, ja que la utilització abusiva d’aquest tipus de jocs pot ocasionar problemes de salut i hàbits sedentaris.

Finalment, i respecte als nens menors de 6 anys, els experts del CGCOO han aconsellat que no vegin pel·lícules i jocs en 3D, ja que el procés d’assimilar en tres dimensions requereix que els ulls vegin imatges en dos llocs diferents alhora, abans que el cervell les converteixi en una de sola, i a aquestes edats el procés d’integració binocular no està correctament desenvolupat.