la crisi del Covid-19

L'ONU adverteix de l'impacte del coronavirus en la cadena alimentària europea

L'augment dels controls fronterers i la paralització de l'activitat a molts països està afectant el subministrament i els preus de les fruites i vegetals

zentauroepp52905598 graf977  madrid  24 03 2020   un empleado con mascarilla y g200328213244

zentauroepp52905598 graf977 madrid 24 03 2020 un empleado con mascarilla y g200328213244 / Rodrigo Jimenez

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’augment dels controls fronterers i la paralització de l’activitat a molts països està afectant el subministrament i els preus de les fruites i vegetals a Europa, una de les regions més castigades pel coronavirus, ha advertit aquest divendres la comissió econòmica de l’ONU per al Vell Continent.

«Les vendes als supermercats segueixen, però després d’un augment inicial de la demanda el mercat de les fruites i vegetals s’ha debilitat i els preus podrien començar a caure, ja que els clients compren amb menys freqüència que abans», ha explicat avui en roda de premsa el portaveu de la comissió, Jean Rodriguez.

La baixada de preus s’adverteixen ja en productes com els espàrrecs, amb un descens interanual del 50 per cent, i altres com l’enciam o la ruca, va dir el portaveu, que també va remarcar el descens en la demanda de les patates en part causat pel tancament massiu dels restaurants, els hotels i altres establiments.

Al contrari, els preus dels aliments importats corren perill d’augmentar a causa de l’increment dels costos del transport i les dificultats logístiques més grans, va remarcar Rodriguez.

«El transport s’està fent més difícil i car», va assenyalar, posant com a exemple que els camions procedents d’Itàlia i Espanya ja no els poden portar dues persones fent torns, com fins ara, una cosa que augmenta el temps de transport.

En el cas concret d’Espanya, «la seva producció està escassejant i tornant-se més cara», també per la paralització de recollides de fruita i collites en algunes zones del país afectades per l’epidèmia, o la lentitud més gran en els processos d’embalatge.

Un altre factor que afecta el mercat és l’escassetat de jornalers, molts procedents d’altres països, que a causa de la pandèmia van tornar als seus llocs d’origen o no han pogut anar a treballar ateses les restriccions del transport i el tancament de fronteres imposat per prevenir la pandèmia.

Aquesta escassetat de mà d’obra «aviat serà un greu problema», va avançar Rodriguez, que va afegir que moltes collites de fruites i vegetals podrien no ser recollides i perdre’s, causant greus problemes econòmics als productors.

Notícies relacionades

El portaveu va posar l’exemple de les pròximes collites de préssecs i nectarines a Espanya, «que haurien de començar aviat però sobre les quals hi ha dubtes sobre la disponibilitat de mà d’obra».

Aquesta setmana, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) van demanar en un comunicat conjunt a la comunitat internacional que intenti minimitzar l’impacte del coronavirus en la cadena alimentària.