El Covid-19

El Govern central controlarà més de 40 milions de mòbils per estudiar la mobilitat durant el coronavirus

Analitzarà dades «anònimes i agregades» de desplaçaments mentre duri l'emergència sanitària

GRAF8937. LAREDO, 18/03/2020.- La Guardia Civil ha establecido hoy miércoles puntos de control en carreteras cántabras para evitar los posibles desplazamientos que pueden producirse desde el País Vasco, por el Puente del Día del Padre, a la segunda residencia de sus ciudadanos en Cantabria, con el fin de evitar propagación del coronavirus. EFE/Miguel Ramos

GRAF8937. LAREDO, 18/03/2020.- La Guardia Civil ha establecido hoy miércoles puntos de control en carreteras cántabras para evitar los posibles desplazamientos que pueden producirse desde el País Vasco, por el Puente del Día del Padre, a la segunda residencia de sus ciudadanos en Cantabria, con el fin de evitar propagación del coronavirus. EFE/Miguel Ramos / Miguel Ramos (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern central controlarà més de 40 milions de mòbils espanyols per estudiar la mobilitat durant la crisi del coronavirus. La Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial ha impulsat, en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE), un estudi de mobilitat denominat DataCOVID, a través del qual analitzarà dades «anònimes i agregades» de desplaçaments de la població mentre duri l’emergència sanitària pel coronavirus, i durant el temps necessari fins que es restableixi la normalitat, per contribuir així a «una presa de decisions més eficient basada en les dades». 

En un comunicat, la Secretaria d’Estat, adscrita a la Vicepresidència Tercera del Govern i Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, indica que DataCOVID, que compta amb un primer pilot al País Valencià, permetrà realitzar una estimació de la mobilitat de la població espanyola durant el període d’aplicació de les mesures de contenció en relació amb una situació de normalitat.

«L’objectiu és analitzar l’efecte de les mesures sobre la mobilitat de la població, i identificar si augmenten o disminueixen els desplaçaments entre territoris o si hi ha zones en les quals hi ha una concentració de població més gran, per contribuir a una millor presa de decisions en la gestió de l’emergència sanitària», explica. Per exemple, amb DataCOVID es podrà conèixer si després de l’entrada en vigor de les mesures de distanciament social augmenten o disminueixen els moviments de la població entre territoris, si hi ha àrees amb una aglomeració més gran o afluència o si hi ha zones amb una alta concentració de població en relació amb la seva capacitat sanitària.

En aquest sentit, DataCOVID utilitza les possibilitats que ofereix el Big Data per analitzar grans quantitats d’informació i extreure conclusions útils, «amb la qual cosa es guanya així en eficiència per a una presa de decisions basada en l’evidència, més coordinada i adaptada a cada territori».

Tot el territori

L’estudi cobrirà tot el territori nacional, amb la divisió d’Espanya en unes 3.200 àrees de mobilitat, que identifiquen agrupacions de població d’entre 5.000 i 50.000 habitants. Així, les dades de posició analitzades permetran tenir una mostra més de 40 milions de telèfons mòbils a tot Espanya. El responsable del tractament d’aquestes dades serà l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb el qual les operadores de telecomunicacions ja van col·laborar l’any passat en l’elaboració d’un estudi sobre mobilitat a partir de dades obtingudes dels telèfons mòbils.

Les tres principals operadors de telecomunicacions del país, Telefónica, Orange i Vodafone, ja van confirmar la seva participació en el desenvolupament del pilot a València, després de la qual cosa ja s’han començat a recopilar les dades agregades i anonimitzades aportades per a l’estudi per algunes d’aquestes companyies com Telefónica.

Dades anònimes i agregades 

Així mateix, el Govern incideix que l’estudi «no rastreja moviments individuals», sinó que fa servir dades de posicionament dels dispositius mòbils, anònims i agregats, proporcionats directament, pels operadors i elimina qualsevol informació personal, sense identificar ni fer seguiments de números de telèfon o titulars de forma individual.

Així, assegura que, al no fer servir dades personals, i utilitzar només dades anònimes i agregades, aquest estudi no entra en conflicte amb el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) o la llei orgànica 3/2018 de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i segueix les directrius marcades per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

A més, recorda que la normativa sanitària vigent empara les autoritats competents a «utilitzar dades amb finalitats d’investigació en situacions excepcionals i de gravetat per a la salut pública com l’actual».

Notícies relacionades

Amb aquest projecte Espanya segueix el camí d’altres països com la Xina, Corea del Sud, Itàlia, Alemanya o Àustria, que en les últimes setmanes han posat en marxa diferents iniciatives per analitzar els moviments de població a partir de dades obtingudes dels telèfons mòbils dels ciutadans.

Els operadors de telecomunicacions amb presència a Espanya ja van oferir a l’inici de la crisi pel Covid-19 la seva col·laboració al Govern per ajudar a contenir l’expansió del brot de coronavirus amb les seves eines de Big Data i de gestió de dades agregades i anonimitzades i altres capacitats tecnològiques, respectant en tot moment la legislació de protecció de dades