EXEMPLE D'ESPERANÇA

La història de Souleymane: de ser rescatat per l''Open Arms' a cuinar en una residència

«M'alegro d'estar ajudant les persones grans en un temps tan difícil», diu aquest jove de Guinea Conakry rescatat per l'ONG el 2018

zentauroepp53002200 01 04 2020 souleymane  un joven de guinea conakry  rescatado200402103218

zentauroepp53002200 01 04 2020 souleymane un joven de guinea conakry rescatado200402103218 / CEAR

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Souleymane, un jove de Guinea Conakry de 24 anys, va ser una de les 60 persones rescatades davant les costes de Líbia pel barco humanitari ‘Open Arms’ l’estiu del 2018. Després de desembarcar a Espanya, va ser acollit per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), i des de fa vuit mesos treballa en una residència per a gent gran a Tarragona com a ajudant de cuina.

Els centres i residències de gent gran han patit notablement les conseqüències de la crisi sanitària del nou coronavirus, que ha provocat la declaració de l’estat d’alarma. Així, Souleymane sap que aquests dies són molt difícils per als residents, tot i que a les instal·lacions on ell treballa no s’ha donat cap cas positiu.

El jove, el testimoni del qual ha sigut facilitat per CEAR, apunta que en els temps del coronavirus la gent gran no només el fan somriure, sinó també oblidar els pitjors moments del seu passat: «Soc aquí amb bona gent i ajudant la gent gran, que em fa somriure», declara.

Arribar a Europa

Ell va marxar de Guinea Conakry el 2015 i, després d’un recorregut en cotxes, autobusos i caminant, va acabar a Líbia. A finals de juny del 2018, junt amb 59 persones més, Souleymane es va jugar la vida llançant-se al mar en una barca pneumàtica fugint d’aquest país per poder arribar a Europa.

A la deriva, al mar Mediterrani, va acudir al seu rescat el vaixell ‘Open Arms’, de l’ONG Proactiva Open Arms, que va rebre l’autorització del Govern liderat per Pedro Sánchez per desembarcar al port de Barcelona, després del veto d’Itàlia i Malta. Finalment, el barco humanitari va amarrar a Barcelona el 4 de juliol del 2018 i a l’agost Souleymane va ser acollit per CEAR al seu centre de Reus durant sis mesos.

Notícies relacionades

Després de més d’un any i mig a Espanya, Souleymane se sent agraït d’estar en primera línia de la lluita contra el coronavirus al país on ha pogut canviar el rumb de la seva vida, tal com relata.

Al centre d’acolliment de CEAR va aprendre castellà i va fer els cursos que ara li permeten tenir una feina, com la de manipulador d’aliments i de productes fitosanitaris. «Veig el meu futur a Espanya, amb les persones que he conegut i que ara són els meus amics i amigues», destaca.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions