MÈTODES DISPARS

Les autonomies utilitzen diferents criteris per al recompte de morts per coronavirus

La sospita que la xifra real és més alta que l'oficial, admesa per Catalunya, porta comunitats com Galícia a modificar la forma de càlcul

El president de la Junta d’Extremadura, José Antonio Monago, aquest dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid.

El president de la Junta d’Extremadura, José Antonio Monago, aquest dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid. / EFE / BALLESTEROS

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els governs autonòmics enfronten el recompte de morts per coronavirus amb diferents paràmetres. La controvèrsia latent que la xifra real és més alta que l’oficial, com ha admès Catalunya, ha portat a comunitats com Galícia a decidir-se a modificar la forma de càlcul. 

Entre els més precisos hi ha el Govern basc, que comptabilitza com a morts per coronavirus totes les persones a qui s’ha fet la prova i després han mort, tot i que tinguessin altres patologies. En concret, a Euskadi s’han efectuat més de 8.300 testos per milió d’habitant, una xifra equiparable a països com Itàlia i Corea del Sud, assenyalen fonts de l’Executiu autonòmic. 

A Catalunya, les dades que el Govern comunica cada nit es limiten als morts en hospitals. Dades que no s’ofereixen per edats, per això es desconeix si a la gent gran se l’ingressa  a l’uci o ni i quin percentatge de llits ocupen. 

Per això, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat a les empreses funeràries que aportin tots la informació de què disposin, perquè no hi hagi un desfasament entre els morts en hospitals i el total de morts per coronavirus, incloses les defuncions en residències i domicilis

Xifra de morts manipulada

La polèmica sobre el nombre «real» de morts va saltar aquest dimecres quan el president del PP d’Extremadura, José Antonio Monago, va assegurar que hi havia «una ordre» per ocultar l’autèntica xifra d’òbits. Afirmació que va ser absolutament descartada pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha considerat les declaracions del líder autonòmic del PP de «gravetat» manifesta. 

No obstant el ball de xifres és patent i, per evitar el decalatge, la Xunta de Galícia ha decidit canviar la forma de recompte. Fins al moment, la Conselleria de Sanitat s’encarregava del còmput global però, a partir d’ara, comptabilitzarà només els morts per coronavirus en hospitals, mentre que la Conselleria de Política Social es farà càrrec de datar els que morin en residències de gent gran. 

No obstant, aquest mètode de càlcul ha plantejat ja alguna reserva, ja que la dada de residents en geriàtrics que siguin traslladats a hospitals i morin al centre hospitalari pot ser que quedi «parcialment oculta», han comentat a Efe fonts de l’Administració autonòmica. 

Precisament a Galícia es constata un avanç de l’expansió del coronavirus en geriàtrics i en centres de discapacitats. El geriàtric de Cangas (Pontevedra) es manté com el principal focus de contagi, amb 104 residents i 17 treballadors. 

Còmput amb retard

Respecte al desfasament de dades, el Govern d’Aragó compta els morts de la jornada anterior, no els produïts efectivament aquell dia, i per això s’acumulen més en dimarts (quan se sumen a dilluns els del cap de setmana). 

Avui, el director general de Salut Pública del Govern d’Aragó, Francisco Javier Falo, ha informat que la prova als hospitals es fa a totes les persones que tenen una afecció respiratòria, d’acord amb el que marca el protocol.

Mentre que a les residències, ha explicat, només es fa en determinats casos, i es comptabilitza com a mort per Covid-19 quan el metge al certificat de defunció estima que aquesta pot ser-ne la causa. 

A Castella-la Manxa, fonts de la Conselleria de Sanitat han informat que les proves només es fan quan les persones són vives. A més, han dit, envien les dades cada dia, seguint les directrius que marca el ministeri, i donant la dada acumulada de casos confirmats. 

Recompte complet a les Canàries 

A diferència de Castella-la Manxa, a les Canàries sí que es fa la prova tant a persones vives amb sospita de coronavirus com a morts, i les dades es traslladen diàriament a les 20.00 hores al Ministeri de Sanitat. I són les mateixes dades, asseguren fonts d’aquest Govern, que l’endemà Sanitat trasllada a la premsa, amb el detall d’hospitalitzacions i unitats de cures intensives (ucis). 

En la mateixa línia, el País Valencià, que passa diàriament a les 20.00 hores les dades al ministeri, ha assegurat que la xifra que es dona de morts és perquè se’ls ha fet la prova i van donar positiu. 

Múrcia, el servei d’epidemiologia recull cada dia els morts per Covid-19, dades que es traslladen a Sanitat. Actualment, a la Regió de Múrcia només es fan les proves de coronavirus a les persones mortes que manifestaven símptomes de la malaltia. 

El Govern de Navarra comptabilitza com a morts per Covid-19 els que han mort en hospitals amb aquest diagnòstic i els que han mort en residències i el certificat de defunció apunta a aquesta circumstància. 

Casos no confirmats

Notícies relacionades

Pel que fa a les proves, a Navarra quan es tracta d’un «cas possible» no se li practica la prova post mortem i al certificat de defunció es limiten a informar que es tracta d’un cas no confirmat per presumpta infecció de coronavirus, que finalment no computa en el recompte final. 

Ceuta, amb només un mort, la notificació es va produir al moment, amb un comunicat conjunt de la Conselleria de Sanitat de Ceuta i l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA), organisme que gestiona la sanitat de Ceuta.