resolució judicial

Un jutge confirma que el Govern ha d'avaluar riscos laborals en jutjats de Barcelona

Li dona un termini de 24 hores per fer-ho després de rebutjar el recurs de l'Advocacia de l'Estat perquè l'Executiu central és l'autoritat competent en l'estat d'alarma

ciutat-justicia

ciutat-justicia / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Jutjat Social número 12 de Barcelona ha confirmat la seva resolució perquè la conselleria de Justícia de la Generalitat i el ministeri de Justícia facin en 24 hores una avaluació dels riscos laborals per l’exposició al coronavirus, pel que rebutja el recurs de l’Advocacia de l’Estat i reitera que el Govern sí que és competent en la matèria.

En la interlocutòria, firmada dimecres i consultada per Europa Press, el jutge assenyala que, en el marc de l’estat d’alarma, l’autoritat competent en matèria de coordinació de l’activitat professional dels funcionaris és el ministeri de Justícia «i concretament, per delegació, del ministeri de Sanitat».

El Jutjat Social número 12 de Barcelona va acordar diumenge 22 de març estimar parcialment les mesures cautelars que demanava el sindicat Judicialització del Secretariat Judicial perquè el Ministeri i la conselleria fessin una avaluació dels riscos laborals per als treballadors judicials que prestin els serveis mínims establerts per l’estat d’alarma. L’Advocacia de l’Estat va recórrer l’acord i va assenyalar que era la Generalitat qui havia d’entregar mascaretes, guants i gel desinfectant als funcionaris de justícia.

No demanava material

A més de les competències de l’Estat, el jutge assenyala en la seva interlocutòria que la mesura cautelar apressa a fer una avaluació de riscos i no a entregar als funcionaris material de protecció, cosa que sí que és competència de la Generalitat habitualment.

«El que es demanava era l’avaluació de riscos, no en condicions ordinàries, sinó en la situació d’estat d’alarma per la pandèmia del Covid-19 i els riscos associats al desenvolupament de les activitats declarades essencials en l’àmbit de l’administració de justícia, precisament declarada pel secretari d’Estat», assenyala el jutge.

El ministeri ja va establir mesures

Notícies relacionades

A més, el magistrat recorda que el ministeri va dictar una resolució el 23 de març en la qual va establir les mesures de protecció en els serveis essencials: «No només el ministeri de Justícia és competent, sinó que, en exercici d’aquesta competència, ja ha fet avaluació de riscos, o almenys diu que ho ha fet».

L’Advocacia de l’Estat també va al·legar que la mesura cautelar causa una «greu pertorbació de l’interès general» perquè les mascaretes les necessiten els sanitaris prioritàriament, a la qual cosa el jutge respon amb el mateix motiu: la seva resolució l’obliga a avaluar riscos i no a entregar material, tot i que sí que ho sol·licitava la petició inicial del sindicat.