El Covid-19

Les escoles han de tornar a les famílies els imports de material i sortides

Les guarderies que hagin cobrat les quotes han d'oferir alguna cosa a canvi o, si no, el client té dret que li tornin els diners

Les escoles concertades no hauran de reemborsar les quotes perquè estan prestant serveis

zentauroepp52730855 cole vacio madrid200311095752

zentauroepp52730855 cole vacio madrid200311095752 / David Castro

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les direccions dels centres educatius de Catalunya hauran de tornar a les famílies els imports pagats per material escolar i sortides programades dins de l’activitat reglada corresponents a les setmanes en què les escoles estiguin tancades i fins a la tornada a la normalitat. El director general de centres públics del departament d’Educació, Josep García Cambray, ha enviat una carta als directors dels centres educatius catalans en què comunica que cada centre «dissenyarà el procediment informatiu i de retorn que li resulti més adequat, sempre que les famílies vegin complert l’objectiu de retorn de l’import satisfet».

A la carta, a la qual ha tingut accés Efe, el director general fa referència a les consultes que el Departament d’Educació està rebent per part de moltes famílies sobre aspectes com les quotes o serveis escolars per la incertesa creada davant de la situació de crisi sanitària originada pel coronavirus. Per la seva banda, les guarderies, com a establiments que ofereixen un servei, el Consell de Ministres va aprovar que per les quotes pagades durant l’estat d’alarma han d’oferir alguna cosa a canvi o, si no, el client té dret a demanar el reembors. En aquest sentit, la Secretària General de l’Esport de la Generalitat ha emès avui un comunicat que aclareix que les quotes que els socis abonen als clubs esportius sense ànim de lucre «no generen dret a devolució» davant del tancament de les instal·lacions per la pandèmia del coronavirus. L’Administració diferencia aquests socis dels abonats a gimnasos, considerats «empreses amb ànim de lucre», que en el cas de tancament per força major sí que tenen dret a «reclamar la devolució de la part proporcional de les quotes» durant el període d’inactivitat.

Hauran d’informar les famílies

En termes globals, la comunicació recorda que les quotes i les aportacions de les famílies per a material escolar, equipaments i sortides programades dins de l’activitat reglada es perceben des dels centres amb quotes úniques ja sigui en pagaments trimestrals o semestrals o d’una altra periodicitat.

Sobre les aportacions de material escolar i equipaments, i de manera independent a la modalitat de cobrament, es comunica a les direccions que «hauran d’informar les famílies que es deixaran de cobrar o es tornaran els imports corresponents a les setmanes que els centres hagin de quedar tancats, i fins a la tornada a la normalitat». Quant a les aportacions de les excursions i sortides d’un sol dia, la comunicació afegeix que «s’haurien de tornar íntegrament».

Finalment, la comunicació es refereix al paquet de les colònies escolars i viatges programats de més d’un dia i concreta que «l’opció desitjada seria també arribar a la consideració que l’anul·lació dels viatges s’ha produït per motius de força major, amb la qual cosa es podrien tornar tots els imports a les famílies afectades». En aquest punt, la carta remet a l’Agència Catalana del Consum perquè els centres es puguin informar sobre els drets i deures dels consumidors en aquests moments de crisi sanitària. 

Les concertades continuen amb la seva activitat

En canvi, les escoles concertades no hauran de tornar les quotes mensuals ni oferir els seus serveis quan finalitzi l’estat d’alarma, com sí que hauran de fer, per exemple, les acadèmies d’idiomes o els centres infantils, ja que continuen amb la seva activitat lectiva de manera ‘online’. 

Notícies relacionades

Així ho ha explicat en roda de premsa el ministre de Consum, Alberto Garzón, que ha justificat que el de les escoles concertades és «un servei molt especial que es vincula a l’educació» i, segons la informació que li trasllada el ministeri d’aquest ram, «tot i que no s’assisteixi a les classes, l’activitat lectiva continua produint-se ‘online’». 

Queden així excloses del reial decret que el seu departament va aprovar ahir per pal·liar les conseqüències del coronavirus en consumidors i usuaris, i que contempla com a supòsit els serveis de tracte successiu, aquells contractats i pagats però no disfrutats per la declaració de l’estat d’alarma, i en el qual s’inclouen acadèmies d’idiomes, residències d’estudiants, gimnasos o escoles infantils. 

Temes:

Coronavirus