SEQÜELES DEL CORONAVIRUS

La conselleria d'Educació ajorna les oposicions a final d'any i els sindicats ho rebutgen

Les centrals demanen que les proves dels professors es facin el 2021 o se substitueixin per un concurs de mèrits

zentauroepp42916239 barcelona  14 04 2018  oposiciones de ensenyament  18 000 pe180613172832

zentauroepp42916239 barcelona 14 04 2018 oposiciones de ensenyament 18 000 pe180613172832 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
EFE

Educació ha ajornat a finals d’any les oposicions a professor, una decisió que rebutgen els sindicats, que demanen que es facin el 2021 o se substitueixin per un concurs de mèrits.

En una reunió celebrada avui, Educació ha presentat als sindicats un calendari orientatiu per al concurs d’oposicions, que es podria celebrar entre setembre i desembre d’aquest any, han confirmat fonts del departament. Les oposicions s’havien de celebrar a finals del pròxim mes de juny, però s’han ajornat a causa de l’emergència sanitària per coronavirus.

El passat 30 de març, Educació i els sindicats docents van mantenir una reunió en la qual la conselleria va plantejar mantenir les oposicions, tot i que ajornant-ne la celebració alguns mesos.

Els sindicats majoritaris, USTEC-STEs i CCOO, han rebutjat la nova proposta de convocatòria d’oposicions i han reclamat un concurs de mèrits, que «afavoreix la consolidació real del professorat interí», o traslladar les proves fins al mes de juliol del 2021.

Situació excepcional

USTEC ha considerat que l’opció triada per Educació «no afavoreix ningú» i ha insistit que s’opti per l’article 61.6 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP). Els sindicats han recordat que aquest article estableix que «només en virtut de la llei es podrà aplicar, amb caràcter excepcional, el sistema de concurs que consistirà únicament en la valoració de mèrits», i han afegit que «no trobarem una situació més extraordinària que aquesta».

USTEC-STEs i CCOO havien demanat que si finalment es modificava el calendari les oposicions es traslladessin a juliol de 2021, una demanda que «no ha sigut atesa» amb l’argument que els nous professors «no podrien prendre possessió el setembre de 2021».

Notícies relacionades

Per a USTEC-STEs, el resultat serà un «inici de curs caòtic en un moment en què caldrà estar més actiu que mai perquè es presenta complicat en plena ressaca del Covid-19».

En la Conferència Sectorial mantinguda el passat 25 de març entre el ministeri d’Educació i les comunitats autònomes, només Catalunya, Galícia, Madrid i País Basc van decidir mantenir la celebració el 2020 de les oposicions a docents.