relacions en quarantena

Sexe durant el confinament per coronavirus: sí, però amb precaucions

Sexòlegs defensen la seva pràctica com a manera de reduir l'ansietat però aconsellen utilitzar sempre preservatiu o evitar fer petons, entre altres recomanacions

undefined22507922 sexo pareja  generico  foto  123rf181211204144

undefined22507922 sexo pareja generico foto 123rf181211204144

2
Es llegeix en minuts
Efe

Sexòlegs consultats per Efe aconsellen precaucions en les relacions sexuals en plena expansió del coronavirus, com utilitzar sempre preservatiu o evitar fer petons, però defensen la seva pràctica com a manera de reduir l’ansietat. Els experts assenyalen que el desig sexual pot decaure en una situació tan estressant com l’actual, amb el confinament obligatori a casa, però recomanen que les relacions sexuals es mantinguin perquè els seus efectes poden resultar beneficiosos per a la salut.

El doctor especialista en pròstata, Peyronie i medicina sexual, François Peinado, que ha contestat per internet preguntes ciutadanes sobre coronavirus i sexualitat, alerta que tot i que no hi ha evidència que el Covid-19 pugui estar present en les secrecions vaginals o al semen, sí que hi ha proves de transmissió oral-fecal, per la qual cosa s’ha d’evitar aquesta pràctica.

Per eludir riscos, especialment si hi ha sospites que es pugui estar infectat, recomana l’ús del preservatiu, i recorda que el rentat de mans és més important que mai abans i després de qualsevol relació sexual. A més, per evitar la propagació a través de les gotetes respiratòries, aconsella no besar-se durant l’acte i intentar postures que minimitzin la transmissió aèria com aquelles en les quals una de les persones està d’esquena a l’altra. També s’ha d’evitar el contacte sexual amb persones alienes al nostre cercle íntim i de convivència diària, i esperar al final del confinament per tenir contacte físic.

Alternatives a la penetració: sèxting, masturbació...

Com a alternativa a les relacions sexuals amb penetració, Peinado aporta altres maneres d’expressar l’erotisme com el sèxting, les videotrucades, la lectura eròtica i la masturbació, que no dissemina el Covid-19. El doctor afirma a més que, malgrat la predicció d’un ‘baby boom’ durant la quarantena, la presència de nens tot el dia a casa i el distanciament entre les persones dificultaran o disminuiran el nombre de relacions sexuals. Assegura que segons una enquesta de YouGov, només el 3% de les dones i el 5% dels homes van afirmar que tindrien sexe en autoaïllament.

La psicòloga i sexòloga clínica, Carmela Cobo, en declaracions a Efe, assenyala que és normal la falta de desig, ja que aquesta nova situació de tancada té repercussions i afecta tots els nivells, inclòs el sexual. Malgrat això, recomana no descuidar la pràctica sexual en aquests moments pels beneficis que reporta a la nostra salut, tant física com mental: enforteix el sistema immunològic, disminueix la pressió arterial, relaxa, facilita el son i és un potent analgèsic. 

Notícies relacionades

«És moment de reinventar-se i recórrer a opcions que fins ara no havíem considerat, com les joguines eròtiques», afegeix Cobo. Per mantenir-les netes només s’ha d’utilitzar aigua i sabó i rentar-les almenys durant 20 segons. «Hem d’alimentar les nostres relacions de parella, que a més han d’estar acompanyades de contacte i preocupació de l’un per l’altre, no es pot tractar només de sexe. Si la relació de la parella era bona, pot sortir superenfortida d’aquesta situació, si era dolenta, possiblement això acabi per destrossar-la», apunta.

«Per a aquells que no tenen símptomes i porten aïllats bastants dies, el sexe amb precaucions pot ser una bona manera de divertir-se, mantenir-se connectat i alleujar l’ansietat produïda per la situació de confinament», afegeix el doctor Peinado. Tot i que adverteix que no han de tenir relacions sexuals aquelles persones que no es trobin bé, que tinguin malalties que puguin empitjorar la infecció pel Covid-19 (patologies pulmonars, cardíaques, del sistema immune o càncer), i per descomptat les que estiguin infectades pel coronavirus.