Coronavirus

Interior alerta contra l'engany de les pseudociències en l'epidèmia

El cap operatiu de la Policia Nacional avisa contra venedors de derivats del clor que asseguren curar el Covid-19 en 24 hores

L'Armada prepara el barco d'assalt 'Galicia' com a clínica flotant dins del programa d'hospitals de campanya de les Forces Armades

undefined52969608 mgraf3363 madrid  30 03 2020   captura de la se al instituci200331112553

undefined52969608 mgraf3363 madrid 30 03 2020 captura de la se al instituci200331112553 / PALACIO DE LA MONCLOA

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El director adjunt operatiu de la Policia Nacional, comissari principal José Ángel González, ha alertat contra els venedors de remeis miraculosos aquests dies. En la roda de premsa quotidiana del comitè tècnic de seguiment de l’epidèmia, el número 2 de la Policia ha citat una oferta a les xarxes socials de la webAmor a la vida.

Aquest portal d’internet «anuncia que el coronavirus es pot curar en 24 hores», ha relatat González. Exploten un dels enganys més coneguts en el món de les pseudoteràpies: el dels derivats del clor. En aquest cas, ofereixen diòxid de clor, sense contraindicacions. Com és habitual en aquest sector de les teràpies no científiques, la web acusa les empreses farmacèutiques de no difondre el remei perquè no «els interessa curar els pacients perquè continuïn sent els seus clients».

Cada dia, el cap operatiu de la Policia envia algun avís contra les notícies falses i estafes a internet. És una de les vies de treball que més atreu les energies de les forces al seu comandament. González ha avisat avui d’un «enviament massiu de correus que suplanten una multinacional logística nord-americana». Aquests correus propicien «accessos il·legítims»  als ordinadors i comptes de l’usuari mitjançant el mètode de demanar la introducció de les seves dades per recuperar l’ús del compte en aquesta plataforma.

Igualment, González ha citat una notícia falsa que ahir fins i tot van difondre alguns sindicalistes de la Policia, fins a adonar-se de l’error. Es tracta d’un vídeo en el qual un presumpte transportista mostra palets de material sanitari «que va a França perquè Espanya no paga», ha relatat. «Es tracta d’una notícia falsa. Són caixes de folis», ha afegit.

Detinguts

Durant la jornada d’aquest dilluns, la Policia va practicar 53 detinguts. Ja en porten 876 des que va començar l’estat d’alarma, i un total de 70.928 sancions. «S’ha reduït notablement el nombre de propostes per a sanció. Els ciutadans estan conscienciats que per vèncer aquest virus és necessari quedar-se a casa», ha dit González.

Aquest dilluns, les forces sota el seu comandament van detenir tres homes a Badajoz i Alcantarilla (Múrcia)  per atemptat. Un d’aquests estava venent mascaretes. Els altres dos feien una festa amb diversos joves. Un d’aquests es va encarar con la Policia amb un ganivet.

Entre els detinguts, n’hi ha quatre –tres a Madrid i un a Ciudad Real– per «ús irresponsable de drons. Aquest tipus d’aeronaus pot ser un perill real per a l’espai aeri», ha dit el DAO de la Policia. «Es recorda als ciutadans que l’ús d’aquestes aeronaus està subjecte a restriccions», ha advertit.

En la mateixa roda de premsa, el general de brigada cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago ha comptat en 116.043 les persones identificades en controls i patrulles de l’institut armat, i s’han tramitat aquest dilluns 6.085 denúncies i 23 detencions per delictes de desobediència i resistència a l’autoritat.

Entre els quals, ha destacat un conductor detingut a Vilafranca del Penedès (Barcelona, que havia robat el cotxe en companyia dde dos còmplices més, i va ser interceptat per un control de Seguretat Ciutadana de la Guàrdia Civil de Barcelona.

En deu dies 2.900 efectius de la Guàrdia Civil han vigilat les fronteres terrestres d’Espanya, i han identificat 548 persones que intentaven entrar. En la seva feina policial ordinària, la Guàrdia Civil ha interceptat una partida de 22 tones de tabac de contraban a Alacant, valorada en 3,5 milions d’euros, i un carregament de més de 3.000 quilos de cocaïna a la ria d’Arousa (Pontevedra) que set narcos portaven en dues planadores.

Primer militar mort

El Cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), tinent general de l’Aire Miguel Villarroya, ha xifrat en 6.995 els efectius de les Forces Armades implicades en l’Operació Balmis, que ja s’han desplegat a 190 localitats. «Anem allà on se’ns sol·liciti», ha dit Villarroya.

I entre les possibles sol·licituds, no ha descartat la intervenció de l’Exèrcit en casos de pillatge, si es produissin en un futur, sempre a petició prèvia del Ministeri de l’Interior.

El JEMAD ha lamentat la mort del primer militar per coronavirus: un subtinent de l’Exèrcit de l’Aire. El sotsoficial mort no estava treballant en l’Operació Balmis.

Els militars es dedicaran aquest dimarts, entre altres missions, a la desinfecció dels aeroports de Sant Sebastià, Sevilla i Màlaga, les presons de Puerto de Santa María III (Cadiz) i Fontcalent (Alacant), 12 hospitals i 142 residències d’avis. Ja són 1.495 residències les desinfectades pels soldats.

Notícies relacionades

Mentrestant, l’Armada prepara el barco ‘Galícia’ per augmentar la capacitat hospitalària de Melilla, dins del programa d’hospitals de campanya. Les Forces Armades porten ja 16 d’aquests hospitals instal·lats en diferents punts del país.

A més, els soldats continuen amb «la trista tasca», ha dit Villarroya, del trasllat de cadàvers a Madrid. Aquest dilluns van ser 127 cossos els que van portar al Palau de Gel.