PUBLICADES EN EL BOE

Aquestes són les noves mesures de l'estat d'alarma a Espanya pel coronavirus

El Govern prohibeix l'acomiadament mentre duri la crisi i els ertos a centres sanitaris

rosas51721706 yolanda diaz toma posesion ministra trabajo200116170525

rosas51721706 yolanda diaz toma posesion ministra trabajo200116170525 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres va aprovar una sèrie de noves mesures que s’incorporen a la situació d’estat d’alarma a Espanya –ampliat 15 dies, fins a l’11 d’abril inclòs– decretat arran de la crisi del coronavirus. Aquest dissabte han entrat en vigor amb la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del reial decret llei de mesures complementàries en l’àmbit laboral per pal·liar els efectes del Covid-19. A continuació les repassem.

Prohibits els acomiadaments mentre duri la crisi

Les empreses no podran acomiadar a causa de força major ni per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció que es derivin de la crisi sanitària a partir d’aquest dissabte, 28 de març, i mentre estigui vigent l’estat d’alarma a Espanya, incloses les seves possibles pròrrogues.

En concret, el text del decret estableix que la força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en què s’emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de contractes previstes en el reial decret llei del 17 de març «no es podran entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament». D’aquesta manera, no es considerarà justificat acomiadar els treballadors per causes derivades del coronavirus.

La justificació que fa el Govern per adoptar aquesta mesura és que l’Executiu ja va reforçar al decret del 17 de març els expedients de regulació d’ocupació temporal (erto) de suspensió de jornada, agilitant-los i flexibilitzant-los, perquè la força major i les causes econòmiques, organitzatives, tècniques i de producció «no s’utilitzin per introduir mesures traumàtiques en relació amb l’ocupació (l’extinció dels contractes de treball) sinó mesures temporals».

Ertos de força major, automàtics

El Govern ha disposat que l’autoritat laboral autoritzarà automàticament tots aquells expedients de regulació laboral d’ocupació que acreditin causa de força major. Des de l’Executiu consideren que les mesures excepcionals adoptades, com eximir les empreses d’entre el 75% i el 100% de les cotitzacions i la cobertura universal de prestació per als treballadors afectats, són suficients perquè les companyies trampegin la paràlisi econòmica ocasionada pel Covid-19.

Serà la Inspecció de Treball, a posteriori, la que revisarà si els expedients s’ajusten o no a la legalitat. En cas que no ho fessin, les empreses hauran de retornar l’import de les cotitzacions socials de què els va eximir excepcionalment.

Límit a la durada dels ertos

El Govern ha decretat que els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) que tinguin com causa la crisi del coronavirus i la modalitat de força major no podran estendre’s més enllà de que duri l’estat d’alarma. 

Veto als ertos a centres assistencials

Els centres sanitaris, residències de gent gran o centres assistencials de persones amb discapacitat, tant públics com privats, estaran obligats a mantenir la seva activitat mentre duri l’estat d’alarma, incloses les pròrrogues, al considerar-se serveis essencials, per la qual cosa no podran recórrer a la presentació d’ertos. En aquesta disposició del decret hi ha inclosos hospitals, ambulatoris, geriàtrics i centres de dia, qualsevol que sigui la seva titularitat i règim de gestió.

Les Forces Armades, habilitades per al trasllat de cadàvers

Notícies relacionades

El Govern ha habilitat els membres de les Forces Armades per a la conducció i trasllat de cadàvers durant l’estat d’alarma en vista de l’«acumulació i absència de serveis funeraris disponibles». «En l’àmbit de l’expansió del coronavirus requereixen especial atenció durant aquesta crisi sanitària les actuacions de conducció i trasllat de cadàvers, per gestionar adequadament la conservació i retirada de cadàvers per acumulació i/o absència de serveis funeraris disponibles», recull una ordre del Ministeri de Sanitat que el Butlletí Oficial de l’Estat publica aquest dissabte.

Aquesta tasca es farà a petició de les autoritats competents, que ho comunicaran al Centre de Coordinació del Ministeri de Defensa, constituït sota l’autoritat del cap de l’estat major, segons estableix el text.