operació policial

Els Mossos immobilitzen 1.600 litres d'un gel de mans fals

La comercialització s'efectuava a Terrassa i el cas ja està en mans del Jutjat de Rubí

gel

gel

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra han immobilitzat 1.681 litres d’un producte de neteja que s’estava venent com a gel hidroalcohòlic higienitzant. A partir de la informació proporcionada per un ciutadà el 23 de març agents de la comissaria de Terrassa van detectar que estava comercialitzant en un establiment de la ciutat un gel hidroalcohòlic que presentava un etiquetatge contradictori.

Tant el nom com la il·lustració continguda a l’envàs conduïen a pensar que es tractava d’un producte per a la higiene de les mans. Però, al mateix temps i en un altre apartat del recipient en lletra molt més petita, s’especificava que calia utilitzar el producte amb guants i que calia evitar el contacte del gel amb la pell.

Sense autorització legal

Els agents van posar els fets en coneixement de la Unitat Central de Consum de la Divisió d’Investigació Criminal que va iniciar la corresponent investigació de forma coordinada amb el Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut. Els agents van verificar que a la pàgina web de l’empresa comercialitzadora es publicava el producte com a gel de mans contra el coronavirus, per tant, amb l’atribució de propietats de caràcter biocida.

Paral·lelament, el Departament de Salut informava que el producte no està autoritzat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) com a biocida. El mateix dilluns 23 de març el Departament de Salut va enviar un requeriment a l’empresa perquè aturessin la fabricació i comercialització del producte. Davant de la falta de resposta de l’empresa, l’endemà els agents de la Divisió d’Investigació Criminal es van desplaçar fins a les instal·lacions de l’empresa, ubicada a la localitat de Rubí, on se’ls va notificar el requeriment, es va aturar la fabricació del producte, a més d’immobilitzar tot l’estoc que hi havia al magatzem.

De manera enganyosa

Notícies relacionades

La realitat és que es tracta d’un producte de neteja que s’ha ofert al consumidor de manera enganyosa com a producte higienitzant de mans amb característiques biocides, amb la contradicció que es produeix entre el que s’indica a l’envàs del producte, el nom, la fotografia i la informació del producte publicada a la web i el que expressa la lletra petita. Aquest producte, afegeix la policia catalana, va tenir una gran sortida comercial a causa de l’escassetat de gels al mercat.

Els fets han sigut denunciats pels Mossos davant del Jutjat de Guàrdia de Rubí com a presumptes delictes de publicitat enganyosa i estafa al consumidor, sense prejudici del procediment administratiu sancionador que pugui incoar el Departament de Salut per comercialitzar el producte sense les degudes autoritzacions.