09 jul 2020

Anar al contingut

La llengua en temps de coronavirus

La RAE feminitza Covid-19

Els acadèmics estudien la incorporació al Diccionari de la Llengua Espanyola del terme coronavirus

Pandèmia va ser la paraula més buscada, 48.817 vegades, entre el 10 i el 25 de març

Natalia Vaquero

La RAE feminitza Covid-19

Mariscal

En temps d’aïllament pel coronavirus, la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) surt del confinament que marca l’estat d’alarma per donar-nos uns consells de com utilitzar tots els termes relacionats amb aquesta pneumònia vírica que manté el món en suspens.

Per començar, els acadèmics aconsellen parlar de la Covid-19 i no del Covid-19 i avalen parlar de pandèmia global, tot i que pugui semblar una redundància, perquè d’aquesta forma es «recalca o determina la magnitud de l’extensió de la malaltia». Per cert, pandèmia és la paraula més buscada al diccionari durant aquests dies, 48.817 vegades entre el 10 i el 25 de març, assegura la RAE.

El terme coronavirus no es troba en la més recent actualització del Diccionari de la Llengua Espanyola, però ja ha sigut proposat per al seu estudi i posterior incorporació, avancen els acadèmics de la vella institució que «neteja, fixa i dona esplendor» a la llengua que parlen més de 500 milions de persones.

¿Com s’escriu coronavirus?

El mot ‘coronavirus’ s’escriu en una sola paraula i amb minúscula inicial si s’utilitza com el nom comú del virus o, per metonímia, de la malaltia: Els coronavirus pertanyen a la família Coronaviridae.

¿Quin és el plural?

El mot ‘coronavirus’ és invariable en plural: els coronavirus.

¿D’on ve el nom?

El nom es deu a la semblança de la part exterior del virus amb la corona solar. Es tracta d’un nom comú pres del llatí científic i registrat al Diccionari de termes mèdics de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina.

COVID-19

L’Organització Mundial de la Salut ha proposat l’abreviació covid-19 (a partir de COronaVIrus + Disease ‘malaltia’ + [20]19).

¿S’escriu COVID-19 o covid-19?

Al ser un acrònim de recent creació, encara no lexicalitzat, el més indicat és escriure-ho amb majúscules en totes les seves lletres. Només si amb el temps arribés a convertir-se enterament en el nom comú de la malaltia, l’escriptura indicada seria en minúscules, covid-19.

¿Com es pronuncia COVID?

No hi ha una norma que determini com s’accentuen prosòdicament els acrònims en majúscules; en general, sol aplicar-se el patró accentual majoritari per a paraules amb estructura similar. Així, el més normal és pronunciar [kobíd].

¿És la COVID-19 o el COVID-19?

Si se suposa el substantiu tàcit malaltia, el més adequat seria el seu ús com a femení (la COVID-19), però és més freqüent el seu ús com a masculí (el COVID-19) per influència del gènere de coronavirus i del d’altres malalties víriques (el zika, l’Ebola...), que prenen per metonímia el nom del virus que les causa.

¿En què es diferencia una pandèmia d’una epidèmia?

Com es veu en la seva definició, pandèmia fa referència a una epidèmia que s’estén a molts països o que ataca gairebé tots els individus d’una localitat o regió.

¿És pandèmia la paraula més buscada al diccionari aquests dies?

Sí. Entre el 10 i el 25 de març, ‘pandemia’ s’ha buscat 48. 817 vegades, superant ‘cuarenteno, na’ (38.791 vegades), ‘ir’ (24.799 vegades), ‘confinar’ (24.168 vegades), ‘haber’ (23.920 vegades), ‘de’ (21.502 vegades), ‘confinamiento’ (19.166 vegades), ‘hacer’ (18.222 vegades), ‘epidemia’ (17.374 vegades) i altres paraules relacionades amb la situació que vivim, com ‘triaje’ (7.349 vegades) o ‘coronavirus’ (2.203 vegades).