crisi sanitària

La Generalitat pren el control d'un geriàtric de Valls «per situació crítica»

Vuit residents tenen coronavirus i la meitat de la plantilla està aïllada a casa

L'ajuntament de Valls suplirà tota la plantilla amb 30 professionals que no estiguin infectats

ballus

ballus

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha intervingut aquest dimecres la residència assistida d’avis Ballús de Valls (Tarragona), que fins ara gestionava una entitat privada, «per la seva situació crítica», ja que la meitat dels professionals i vuit dels 59 interns estan contagiats de coronavirus.

Segons una resolució de la conselleria, aquest departament que dirigeix Chakir El Homrani (qui, per cert, també ha donat positiu en Covid-19) ha decidit encarregar la gestió «immediata» d’aquesta residència a la Fundació Pública Municipal Vilaniu, dependent de l’Ajuntament de Valls, que es farà càrrec de gestionar el geriàtric, que s’ha quedat sense el personal necessari per atendre els ancians.

Fonts municipals expliquen que han contractat una trentena professionals perquè entrin a treballar «com a molt tard divendres» en aquesta residència. Aquests cuidadors, insisteixen les fonts municipals, aniran a treballar amb materials de protecció i dormiran en un hotel. D’aquesta manera, es garanteix que «poden cuidar els residents i alhora no infecten els seus familiars». Així mateix, els professionals del CAP de Valls assumiran les funcions de l’equip mèdic del centre. I és que el metge i la infermera del centre també estan aïllats a les seves cases. 

Pel que sembla, els titulars privats de la residència, que té 20 places concertades, han demanat ajuda al departament perquè veien que la situació s’anava complicant i no es veien capaços de gestionar-la, ja que 18 dels seus 36 treballadors estan aïllats i vuit dels 59 usuaris van donar positiu en coronavirus. Ara, doncs, entrarà una nova plantilla a treballar en el centre per evitar la propagació del virus, especialment entre els cuidadors que encara no tenen símptomes. 

La primera que s’intervé

La Conselleria ha designat un funcionari públic per supervisar i coordinar les mesures adoptades i garantir que l’activitat del centre residencial, situada a la carretera del Pla de Valls, es presti amb garanties. És la primera residència que intervé la Generalitat a conseqüència de l’epidèmia.

Fonts de la conselleria han confirmat a Efe que els informes del responsable del centre i dels serveis d’Inspecció del departament han determinat que el centre residencial «presenta una situació excepcional que l’impossibilita per prestar un servei adequat».

Per això el departament ha pres aquesta mesura d’urgència, per garantir el bon funcionament de l’equipament, que disposa d’un total de 62 places residencials, tot i que quatre no estan ocupades.

Les mateixes fonts han precisat que la decisió dona compliment al que recull la instrucció 6/2020 de la Secretaria General de Treball, Afers Socials i Famílies sobre els centres residencials del sistema català de serveis socials en relació amb l’emergència sanitària provocada per Covid-19.

Notícies relacionades

La instrucció especifica que el departament, «en funció de la situació epidèmica i assistencial de cada centre residencial o territori concret i sempre atenent els principis de necessitat i de proporcionalitat, pot intervenir els centres residencials».

Afers Socials i Famílies ha comunicat la resolució al Departament de Salut i a la Subdelegació de Govern de la Generalitat a Tarragona.