La moda dels autoretrats amb el mòbil

Una guia recorre a l'humor per evitar accidents mortals amb els 'selfies'

Una agència publica a internet un manual per estalviar-se accidents al fer fotografies increïbles

Es produeixen més morts realitzant autoretrats amb el mòbil que pujant l'Everest, afirmen els seus autors

zentauroepp52660207 soc selfie200306180026

zentauroepp52660207 soc selfie200306180026

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Fer-se un ‘selfie’, sobretot si es vol que sigui sorprenent, pot posar en risc la vida o la salut del protagonista. L’increment de morts d’autors de fotos d’autoretrats ha portat els membres d’una agència de comunicació digital barcelonina a publicar la ‘Guía Selfie’ amb consells per evitar un mal clic, fotogràfic és clar.

«Espanya és el quart país del món, per darrere de l’Índia, Rússia i els EUA, amb més morts per fer-se un ‘selfie’. Per això, vam començar a investigar per veure què passava i a partir d’allà vam decidir publicar la ‘Guía Selfie’ amb casos reals d’accidents i consells per evitar-los, i també llançar un desafiament a Instagram per publicar ‘selfies’ segurs amb el lema #bsafie (‘sigues segur’, en anglès, i amb una pronunciació semblant a ‘sigues selfie’), explica Blanca García, de l’agència Studio 34 i impulsora de la idea,

Més risc que un tauró

La ‘Guía Selfie’ comença amb sentit de l’humor. «Com fer-te un ‘selfie’ i no morir en l’intent», titula. I de seguida afirma: «Els accidents per ‘selfie’ maten més persones que els accidents per atac de tauró o per pujar l’Everest». Comença un recorregut amb les maneres més insegures i perilloses de fer-se un ‘selfie’. La primera és al cotxe. Amb ell apareixen els consells de supervivència: «Tingues el telèfon lluny per evitar temptacions». «Si no ho pots resistir, assegura’t que el motor està apagat». I «tampoc trepitgis el pedal de l’accelerador».

«Segons estudis de la Direcció General de Trànsit i de la Fundació Línia Directa, el 7% dels conductors reconeixen que utilitzen el mòbil per connectar-se a xarxes socials mentre estan conduint», adverteix García, per a qui el cotxe és un dels principals elements de risc a l’aconseguir un autoretrat el mòbil. Però hi ha més, segons la seva guia, com les altures –«un ‘selfie’ en un pont, penya-segat o el terrat d’un edifici sempre augura un desastre»–, l’electricitat, l’aigua i els animals –«assegura’t que estiguin alimentats adequadament», afegeix el manual de Studio 34–.

També es refereixen als sinistres amb armes i objectes punxants: «Més del 12% de les morts es van produir mentre s’intentaven fer un ‘selfie’ amb pistoles, ganivets, armes o granades». 

Dos d’ofegats a Fuerteventura

Tot i que no existeix un registre dels accidents mortals d’aficionats als ‘selfies’, García en recorda alguns que sí que van transcendir als mitjans de comunicació. «El més recent va ser el de dos joves que van morir ofegats a Fuerteventura mentre es feien un ‘selfie’, cosa que es va saber perquè la parella d’un d’ells va poder explicar-ho i a Gijón un noi va morir electrocutat al voler fer-se una foto a les vies del tren», afegeix García.

Ella i els seus companys d’Studio 34 recorden, a més de convidar els amants dels ‘selfies’ que les comparteixin a Instagram amb el ‘hashtag’ #besafi, que davant de la temptació de fer-se una foto arriscada en un enclavament de vertigen la millor opció és «oblidar-se del telèfon i disfrutar de les vistes». Doncs això. 

Notícies relacionades

  

  

Temes:

Selfies