PROTOTIP EN TEMPS RÈCORD

Joves de BCN creen un respirador d'emergència casolà | Coronavirus

Els impulsors van començar a treballar en aquesta idea quan van descobrir que aquests artefactes escassejaven als hospitals italians en plena crisi del Covid-19

oxygen---16

oxygen---16

1
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Un grup de joves enginyers de Barcelona ha impulsat una iniciativa per donar resposta a una eventual falta de respiradors d’emergència als hospitals de tot el món. «Quan dijous vam veure que això del coronavirus es posava seriós decidim posar fil a l’agulla per ajudar d’alguna manera», recorda un dels impulsors, Ignasi Plaza, de 26 anys. Qualsevol amb una mica de traça pot fabricar un aparell de respiració assistida seguint el seu manual, assegura el jove.

Primer van pensar en una ‘app’ per informar familiars i amics en cas de contagi. Van descartar aquesta idea quan van veure que a Itàlia faltaven aparells de respiració assistida. «Hi havia gent treballant en solucions molt complexes, que requereixen massa tecnologia i ser enginyer per tirar-les endavant. Nosaltres vam pensar en tot moment en un aparell que es pogués replicar fàcilment», explica Plaza, membre de l’empresa Protofy, ubicada en el 22@ i especialitzada a crear tecnologia a mida.

El projecte es diu eloqüentment Oxygen i va començar a prendre forma dissabte. Van aprofitar els seus coneixements i les hores de confinament obligat per idear en un temps rècord  un mecanisme d’emergència que automatitza un respirador manual tipus AMBU. Els plans i les instruccions de muntatge es poden descarregar lliurement d’una web. Han rebut missatges de persones a Sud-àfrica, l’Argentina i Andorra interessant-se per aquest artefacte casolà. Fins i tot a Barcelona ja hi ha una persona muntant-ne un, explica Plaza, per donar-lo en cas que sigui necessari.

Peces reutilitzades

Notícies relacionades

Per a la construcció d’aquest respirador és necessari un motor d’eixugaparabrises i altres elements, principalment peces recuperades d’automòbils i petits electrodomèstics. «L’estructura de fusta no ens acaba de convèncer però era l’únic que teníem a mà a l’oficina», puntualitza Plaza, que ja treballa amb un versió amb metacrilat molt més hipoal·lergogen.

Els creadors, amb una mitjana d’edat que no supera els 30 anys, estan treballant en aquest moment per polir alguns detalls de la seva última versió, la tercera.  Un respirador ben utilitzat salva vida, però si és mal utilitzat pot causar la mort del pacient, adverteixen «Necessitem ajuda d’inventors i metges per millorar-lo i que en cas que els respiradors actuals no siguin suficients es pugui improvisar una solució», explica Ignasi Plaza, que insisteix en la importància d’utilitzar aquest aparell únicament sota la supervisió de personal sanitari qualificat.