CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Cuidadors d'aviss i dependents, sense protecció contra el coronavirus

CCOO calcula que hi ha una quarantena de geriàtrics a Catalunya on els treballadors no utilitzen mascaretes

Els dependents confinats temen que les treballadores que els assisteixen als domicilis els infectin el virus

zentauroepp11518198 barcelona 7 10 2009    ancianos para reportaje sobre la depr190131184208

zentauroepp11518198 barcelona 7 10 2009 ancianos para reportaje sobre la depr190131184208 / JULIO CARBO

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les entitats del tercer sector i els treballadors que assisteixen els dependents denuncien que, a diferència dels hospitals i fins i tot els comerços d’alimentació, en els serveis a avis o persones amb discapacitat, les mesures de protecció contra el coronavirus brillen per la seva absència. «Tenim por d’infectar aquestes persones, que són un col·lectiu de molt risc», expliquen diversos professionals a EL PERIÓDICO, que afegeixen que el risc dels brots dins dels geriàtrics és «real». 

Els cuidadors del col·lectiu més vulnerable davant el virus, avis i discapacitats amb patologies prèvies que necessiten assistència a casa seva, temen expandir el contagi a causa de la falta de protecció amb què estan treballant. «Falta material de protecció: mascaretes, gel desinfectant, bates d’ús únic, ulleres... no arriba a tots els treballadors: no n’hi ha perquè les empreses no en poden aconseguir o perquè, als que n’aconsegueixen, se’ls ha confiscat per als hospitals», assenyala Javier Moreno, representant de la UGT de serveis socials. A Barcelona, una treballadora del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) mostra a EL PERIÓDICO que la seva empresa només els ha donat una mascareta d’un sol ús, sis sobres de gel d’àloe vera, i paper de Kleenex per protegir-se. Amb això netejarà, aixecarà, cuinarà i atendrà avis dependents i persones amb discapacitat durant tot el dia. «S’estan burlant de nosaltres», es queixa.

La responsable de polítiques socials a la federació de serveis a la ciutadania de CCOO a Catalunya, Rafi Redondo, afegeix que «s’estan cometent autèntiques barbaritats» i «posant en risc l’atenció a les treballadores, que poden transmetre el virus molt fàcilment». Unes treballadores que no solen superar els 800 euros al mes, i que treballen en uns serveis que, tot i que públics, estan subcontractats per empreses o entitats. «Les empreses i les administracions han de posar plens recursos de prevenció en aquests serveis als col·lectius amb més risc», clama Redondo, que assenyala que «les treballadores estan al carrer mentre que els directius de les empreses s’han quedat a casa», als quals demana que «posin els peus a terra».

I és que, a més, a part de les prop de 40.000 persones que reben aquest servei de forma habitual a casa seva a Catalunya, en les últimes setmanes els usuaris han augmentat considerablement. El motiu: el Govern ha manat que cal atendre també les persones que normalment van els centres de dia però que ara estan tancats. «Falten mans», constaten els sindicats. La falta de professionals, en alguns casos se supleixen «perquè els avis, al veure que les treballadores no porten protecció, els tanquen la porta», en paraules de Redondo.

Hi ha un altre tipus d’usuaris dels centres de dia que no té una dependència tan alta, però que sí que necessita que els portin el menjar preparat a casa. «Els hi estem portant nosaltres, però no sé si l’Administració ens ho pagarà», explica la presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (Feate), Montserrat Falguera, que representa les residències i centres de dia en mans del tercer sector. A la FEATE constaten que el material d’autoprotecció que va garantir el Govern per als geriàtrics «no ha arribat». «Ens hem anat proveint entre nosaltres i només ens han donat lots per aïllar dos casos positius per centre», explica. 

Sense mans ni protecció a les residències

Segons els sindicats, la situació a les residències està al caire del desastre. Comissions Obreres, després de fer una enquesta als seus treballadors, ha comptat que hi ha més de 30 residències a Catalunya que, «o bé no tenen mesures d’autoprotecció, o bé no els hi deixen posar per no crear alarma», es queixa Ampar Loren, secretària d’organització de la federació de sanitat del sindicat. «Hi està havent moltes negligències, el focus del virus a les residències serà bestial», pronostica. I alerta del cas d’una residència d’Olesa, on hi ha hagut ja set contagis i un mort. També l’Associació Profesional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència lamenta la falta de material, «al qual no podem accedir». A més, adverteixen, que ja hi ha centres on falten professionals perquè han hagut de ser aïllats i s’estan donant «situacions de desatenció» per la dificultat de trobar professionals.

El sector social, desprotegit

Però les queixes de la falta de material protector, més enllà de l’atenció als més dependents, s’estén entre tots els treballadors del sector social. La Taula del Tercer Sector assenyala que són centenars les entitats i federacions que no saben com gestionar aquesta situació de desproveïment. «No podem estar encomanant el virus als més vulnerables, i això és el que està passant, perquè el Govern no ens garanteix material de protecció», es queixen. 

Notícies relacionades

El proveïment afecta els centres de menors tutelats, els albergs per a persones sense llar, i els pisos d’autonomia per a persones amb discapacitat. «Estan més preparats que nosaltres per no encomanar el virus als supermercats», es queixa Xavi Campos, gerent del Col·legi d’Educadors Socials de Catalunya. La Mar, una treballadora d’un pis tutelat de persones amb discapacitat intel·lectual, remarca que «no hi ha mascaretes per a tots els treballadors» i explica que quan a la seva empresa hi ha hagut casos positius entre els treballadors «se’ls ha confinat al centre».

El sindicat CNT, per exemple, lamenta que als albergs de persones sense llar «estan amuntegats en lliteres i a 40 centímetres cada un. ¿Com s’evitarà la propagació?», es pregunten. Per a aquest sindicat, el problema rau que, a diferència de la sanitat, «el sector social està privatitzat, i els treballadors estan sols al carrer».