Un municipi càntabre ofereix impressores 3D per fer respiradors artificials

Cada un dels quatre aparells tardarà prop de quatre hores a fabricar una d'aquestes peces, que s'entregaran a les autoritats sanitàries competents

zentauroepp34381123 sant cugat del valles 10 06 2016 hewlett packard hp presenta200317191833

zentauroepp34381123 sant cugat del valles 10 06 2016 hewlett packard hp presenta200317191833 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Ajuntament de Santa Cruz de Bezana, amb la col·laboració de l’associació Bezana Tech, ha posat a disposició de les autoritats sanitàries quatre impressores 3D per a la creació de respiradors artificials per als pacients afectats pel coronavirus que estiguin ingressats a les unitats de cures intensives (UCI).

Segons ha assenyalat el consistori en una nota de premsa, Bezana s’afegeix a un dels molts projectes sorgits en plataformes i xarxes socials per col·laborar en la fabricació d’aquestes peces.

«Aquest dispositiu s’ha convertit en un element clau a l’UCI i la seva falta d’unitats s’està convertint en un repte per als metges de tot el món», ha assenyalat l’alcalde de Santa Cruz de Bezana, Alberto García Onandía.

El regidor de Desenvolupament Local, Luis del Piñal, ha explicat que cada una de les impressores tardarà prop de quatre hores a fabricar una d’aquestes peces que, posteriorment, s’entregaran a les autoritats sanitàries competents.

L’Ajuntament de Santa Cruz de Bezana ha fet una crida perquè els veïns que posseeixin impressores 3D s’afegeixin a aquesta iniciativa.

També a Itàlia

De fet, a Itàlia un hospital de la ciutat italiana de Brescia (a la regió de la Llombardia), afectat per falta de subministraments a causa de l’epidèmia de coronavirus, ha utilitzat impressores 3D per fabricar recanvis de respiradors.

Les autoritats de l’hospital van advertir, divendres de la setmana passada, que s’havien quedat sense unitats de vàlvules per als respiradors, que s’utilitzen per dur a terme la reanimació dels pacients i assegurar el flux d’oxigen, tal com recollia el diari ‘La Stampa’.

Vàlvules d’un sol ús

Notícies relacionades

Aquests respiradors utilitzen unes vàlvules o membranes de plàstic que es rebutgen després de cada ús. L’enginyer local Cristian Fracassi, doctorat en Enginyeria de Materials i responsable d’una empresa farmacèutica, va començar a fabricar les vàlvules dels respiradors amb una impressora 3D en només unes hores, cosa que va ajudar a solucionar l’escassetat de l’hospital de Brescia, i els centres de ciutats veïnes com Pescara i Sàsser han començat a sol·licitar més vàlvules

A Espanya s’ha creat una xarxa d’agents per a impressions 3D de material sanitari que, actualment, compta amb 280 impressors en 79 ciutats espanyoles.