CORONAVIRUS IMPARABLE

Els CIE habiliten una sala buida i higienitzada per si hi ha contagis

Els vuit centres d'internament d'estrangers que hi ha a Espanya ja han estat utilitzant mesures d'autoprotecció des del gener

zentauroepp2006423 a group of immigrants are seated in the controversial detent200108195756

zentauroepp2006423 a group of immigrants are seated in the controversial detent200108195756 / SAMUEL ARANDA

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els vuit centres d’internament d’estrangers (CIE) que hi ha a Espanya també es preparen davant de la pandèmia del coronavirus, i tots han habilitat una sala –dos en el cas del d’Aluche–, buida i higienitzada, per si arribés a produir-se un cas sospitós de contagi.

Una cosa que no ha passat fins ara, segons apunten a Efe fonts del Ministeri d’Interior, que expliquen que els funcionaris d’aquestes instal·lacions ja han estat utilitzant mesures d’autoprotecció  des del mes de gener passat, quan l’OMS va declarar l’alerta internacional.

El dia 31 d’aquell mes es confirmava que un turista havia donat positiu a La Gomera. Era el primer contagi a Espanya. Des d’aleshores, la xifra de positius supera folgadament els 3.000, més de la meitat a la Comunitat de Madrid, declarada zona de transmissió comunitària juntament amb La Rioja, Vitòria, Labastida i Miranda d’Ebre; per això el departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska va decidir en un primer moment actuar al centre d’Aluche (Madrid) i reservar dues sales buides i esterilitzades per poder aïllar possibles infectats.

Però davant de l’avenç imparable del coronavirus, els centres de La Piñera (Algesires), Zapadores (València), Zona Franca (Barcelona), Sangonera la Verde (Múrcia), Barranco Seco (Las Palmas), El Matorral (Fuerteventura) i Hoya Fría (Tenerife) també han higienitzat una sala, en el seu cas, només una, per atendre possibles encomanats.

Activació de protocol

Si es detectés un cas de coronavirus, s’activaria el protocol establert i es comunicaria a les autoritats sanitàries. A Interior no afegeixen més mesures de moment, ja que no hi ha casos ni confirmats ni sospitosos; però en organitzacions com SOS Racisme Madrid asseguren que n’estan prenent d’altres, com la suspensió de visites. En tot cas, les consideren del tot insuficients perquè els CIE poden ser un «focus de contagi», segons remarca a Efe la seva presidenta, Paula Guerra.

I això perquè els interns, «amuntegats en cel·les col·lectives», no poden mantenir el mínim d’higiene que tant s’està recomanant aquests dies per frenar l’expansió  del coronavirus: «No tenen ni accés a sabó, ja no dic a un canvi de llençols... La seva situació és deplorable. No pot ser que hi hagi persones de primera i de segona».

S’hi uneix el fet que «no té sentit que hi hagi persones recloses» al CIE, ja que ara, en vista del tancament de fronteres, «no poden ser expulsats enlloc», motiu pel qual reclama urgentment que se suspenguin les deportacions durant almenys un mes.

Des de SOS Racisme han volgut sumar-se al comunicat emès aquest divendres per la Campanya Estatal pel Tancament dels CIE, en què exigeixen la clausura immediata d’aquestes instal·lacions i la posada en llibertat dels interns perquè si Espanya arribés a executar les repatriacions seria d’una «gran irresponsabilitat política».

Retenció cautelar

«Com que la funció dels CIE és la retenció cautelar de les persones en situació irregular a efectes d’estar localitzades per a la seva expulsió, si aquesta no s’ha de realitzar ni pot fer-se, és improcedent mantenir homes i dones privades de llibertat», afirma.

Notícies relacionades

Mentrestant, reclamen a les autoritats judicials que impedeixin nous ingressos. «

Davant del provat efecte multiplicador dels desplaçaments internacionals en la propagació de la pandèmia i del perill que generaria enviar potencials persones portadores del virus a països on encara no hi ha hagut casos de contagi o que no tenen prou mitjans sanitaris, és necessari que se suspenguin les deportacions de manera immediata», conclou.