Decret contra l'epidèmia

Itàlia decreta l'aïllament per a 16 milions de persones: aquestes són les prohibicions

Col·legis tancats, casaments i funerals cancel·lats i horaris restringits als bars, entre altres mesures

milan / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president del Govern italià, Giuseppe Conte, aquesta matinada ha firmat el decret amb què es vol lluitar contra la difusió del coronavirus i que aïlla 16 milions de persones que viuen a la regió de la Llombardia i 14 províncies italianes més.

El decret, com va expressar Conte, imposa «sacrificis, de vegades petits, de vegades grandíssims, però és el moment de l’autoresponsabilitat» contra una epidèmia que s’expandeix sense fre i que ja ha causat 233 morts i 5.061 infectats a tot el país.

Aquests són els punts del decret que divideix Itàlia en dos i que afecta la regió de la Llombardia (10 milions de persones) i 14 províncies repartides al nord d’Itàlia (Mòdena, Parma, Piacenza, Reggio de l'Emília, Rímini, Pesaro i Urbino, Venècia, Pàdua, Verbano-Cusio-Ossola, Treviso, Vercelli, Novara, Asti i Alessandria):

- Es prohibeix l’entrada o sortida del territori, excepte per exigències laborals comprovades o extraordinàries com motius de salut.

- Les persones amb febre de més de 37,5 graus han de quedar-se a casa i no mantenir contactes, amb la prohibició absoluta de moviment d’aquells que han sigut detectats positius de coronavirus.

- Es recomana promoure que, durant aquest període, els treballadors s’agafin vacances o permisos.

- Es tanquen guarderies, escoles de tots els nivells i universitats tant públiques com privades.

- Se suspenen totes les manifestacions públiques i competicions esportives, excepte les professionals, que s’hauran de fer a porta tancada.

- Es cancel·len les cerimònies de casament civils i religioses i els funerals i per a l’obertura dels llocs de culte s’haurà de garantir la seguretat de la distància entre les persones.

- Es tanquen gimnasos, piscines, estacions d’esquí, centres culturals, discoteques, teatres, cines, pubs...

- Es mantenen oberts els bars des de les 6.00 fins a les 18.00 hores, però respectant un espai d’almenys un metre entre les persones, igual que els restaurants.

- Es tanquen els centres comercials de mida mitjana i gran durant el cap de setmana.

- Se suspenen tots els permisos del personal sanitari i dels treballadors que siguin necessaris per gestionar la crisi.

A la resta d’Itàlia es reforcen les mesures ja aprovades i també es tanquen els teatres i els museus i de moment es manté el tancament de les escoles i universitats fins al 15 de març.

Tancaments d’enclavaments turístics

Les mesures extraordinàries adoptades a Itàlia per provar de contenir l’expansió del coronavirus estan provocant el tancament dels principals monuments i llocs turístics del país des d’aquest diumenge. El Colosseu de Roma es mantindrà tancat fins al 3 d’abril en compliment del decret.

«De conformitat amb el decret del president del Consell de Ministres del 8 de març del 2020... el Parc Arqueològic del Colosseu i els monuments relacionats (Colosseu, el Palatí, Fòrum Romà, Domus Aurea) observen la disposició governamental al suspendre l’obertura al públic fins al 3 d’abril», es llegeix en la pàgina web.

Notícies relacionades

Els turistes avui també s’han trobat clausurat el popular complex de les termes de Caracal·la per les mesures contra el coronavirus.

Més al sud, a Nàpols, les ruïnes de Pompeia també han tancat per complir les disposicions del decret, que suspèn l’obertura de tots els museus estatals i llocs de cultura.