A CATALUNYA

Una jutge prohibeix a un lladre de fòssils entrar en jaciments

L'investigat no podrà trepitjar quatre zones on hi ha restes arqueològiques i paleontològiques

J. A. V. G. va ser descobert per agents rurals quan recollia uns crustacis mil·lenaris

zentauroepp52610262 03 03 20 clot de sant rom  bellprat  serra de miralles  aflo200305192113

zentauroepp52610262 03 03 20 clot de sant rom bellprat serra de miralles aflo200305192113 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una jutge d’Igualada ha pres una decisió pionera: prohibir a un acusat d’espoliar fòssils i restes arqueològiques acostar-se a quatre jaciments repartits per la geografia catalana. La togada, a més, ha advertit personalment a l’investigat que l’incompliment d’aquesta ordre portaria altres mesures cautelars que impliquen «una limitació més gran de la seva llibertat personal» i la incoació d’un procés per trencament d’una decisió judicial d’aquestes característiques.

J. A. V. G. no es podrà aproximar, segons la resolució dictada per la jutge Mónica Bastanchury, als jaciments arqueològics de Roca Llarga «Els Mollons» (Pobla de Claramunt, Anoia) i al dels Prats de Carreu (Coll de Nargó, Alt Urgell) i a les restes paleontològiques de la Valleta (Vilanova de Seròs, Segrià) i de Sensui (Salàs de Pallars, Pallars Jussà).

El procés judicial obert per un delicte contra el patrimoni històric es va incoar el juny del 2019 arran d’una denúncia presentada pel fiscal de Barcelona Miguel Ángel Pérez de Gregorio que, després, va reclamar l’adopció d’una ordre de protecció per prohibir a J. A. V. G acostar-se als esmentats jaciments. La jutge ha acceptat aquesta petició partint de l’article de la llei d’enjudiciament criminal que permet no només l’allunyament de la víctima d’un delicte, sinó també la mesura de prohibir acudir a determinats llocs, com passa amb els carteristes al metro. En la seva resolució argumenta que es van trobar en poder de l’acusat peces arqueològiques i que atesa la proximitat del seu domicili als jaciments, existeix una «situació de risc».

Sorprès pels agents

La fiscalia precisa en la seva denúncia que l’investigat, veí d’Igualada, va ser sorprès el 9 de març del 2019 per membres del Cos d’Agents Rurals al paratge del Clot de Sant Romà, a la Serra de Miralles (Bellprat, Anoia), fent una extracció de fòssils sense cap autorització. Per a això, va  modificar-ne «de manera substancial» la cobertura vegetal. Amb motiu d’aquesta actuació, a J. A. V. G. se li van trobar fins a 18 fragments de fòssils de crustacis que acabava de recollir en aquest jaciment, alguns dels quals tenen «gran demanda entre els col·leccionistes». També se li va confiscar les eines per realitzar aquesta tasca il·legal.

Els agents també van confiscar a l’investigat una targeta de memòria amb fotografies del lloc del dia anterior, per la qual cosa el fiscal sospita que no era la primera vegada que efectuava aquesta activitat. Aquesta possibilitat va ser corroborada després amb l’entrada i registre al pis i al traster de J. A. V. G., on es van trobar altres peces arqueològiques. Les fonts consultades asseguren que aquesta persona és coneguda per destrossar l’entorn dels jaciments als quals acudeix.

Notícies relacionades

El gener del 2016, segons el fiscal, va ser descobert el jaciment paleontològic del Clot de San Romà. En aquesta zona hi ha fauna marina fòssil amb una antiguitat d’entre 35 i 45 milions d’anys que ha sigut víctima d’espolis en altres ocasions. Els traficants i col·leccionistes tenen un especial interès per aquestes peces i pels crancs prehistòrics com els ocupats a l’investigat. Per això, és habitual que els agents rurals facin inspeccions a la zona i, així, van poder agafar al moment J. A. V. G.

La fiscalia va iniciar la investigació, precisament, arran d’unes diligències informatives obertes per la Conselleria d’Agricultura en les quals es donava compte de l’actuació dels agents de la zona de l’Anoia. El delicte contra el patrimoni històric està castigat amb penes de fins a tres anys de presó o multa.