ERROR SANITARI

La carn entatxonada de Magrudis superava entre 3.700 i 149.900 vegades el nivell tolerable de listèria

L'informe pericial conclou que «sobrepassava de manera exagerada els límits previstos com segurs»

zentauroepp49520289 a man rides a bicycle past the closed magrudis factory in se190822233905

zentauroepp49520289 a man rides a bicycle past the closed magrudis factory in se190822233905 / JON NAZCA

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La carn contaminada que va originar el brot de listèria l’estiu passat a Andalusia presentava concentracions que superaven entre 3.700 i 149.900 vegades la contaminació màxima tolerable» d’aquest bacteri que la normativa vigent permet als aliments. És la conclusió principal de l’informe pericial elaborat per al jutjat que investiga les quatre morts, els set avortaments i el contagi de més de 200 persones després d’ingerir productes carnis de l’empresa Magrudis. Els seus responsables continuen en presó preventiva i recentment se’ls va imposar una fiança per responsabilitat civil de cinc milions d’euros per fer front a les possibles indemnitzacions.

L’informe que obra ja en poder el jutge d’instrucció acaba que els resultats analitzats no només incompleixen la normativa vigent, sinó que a més «sobrepassen de manera exagerada els límits previstos com segurs» per al bacteri ‘Listeria monocytogenes’ als aliments. Aquestes altes dosis de contaminació són a més «suficients per provocar danys en les persones», des de «gastroenteritis aguda autolimitada, septicèmia, meningitis i encefalitis o altres quadros que afectin el sistema nerviós central, així com efectes adversos fetals i neonatals», desgrana el document.

Sense límit per a la concentració en instal·lacions

Els pèrits van fer analítiques també de les instal·lacions i el material fet servir en la fabricació i envasament de la carn entatxonada, ja que les primeres proves apuntaven a la presència del bacteri al carro d’enfornat de la fàbrica ubicada al polígon industrial El Pino de Sevilla. En aquest sentit, l’informe pericial assenyala que malgrat ser també elevades, «no incompleix la normativa» perquè «no hi ha límit legal per a això». 

No obstant, l’expert considera que aquestes concentracions en les instal·lacions es poden interpretar de diverses maneres. Existeix la possibilitat que aquestes superfícies «permetin que els aliments o coses que es dipositin sobre ella es contaminin o recontaminin», cosa que es denomina «contaminació creuada».  També es poden deure a la «falta d’higiene o eficiència en les operacions de neteja i desinfecció d’útils, maquinàries i superfícies». I en tercer lloc, apunta l’expert, que «a més de permetre aquella contaminació creuada serveixi de nínxol ecològic com a hàbitat per a un creixement de les colònies de ‘Listeria monocytogenes’, facilitant que els bacteris es desenvolupin en els esmentats nínxols».

L’informe pericial es perfila per tant com una prova clau en contra dels responsables de Magrudis. Però la jutge d’instrucció haurà de determinar ara si vincula d’alguna manera també l’Ajuntament de Sevilla i la Junta d’Andalusia en el brot de listeriosi al permetre per acció o omissió que s’assolissin aquestes elevades dosis de bacteris en les instal·lacions i que la carn circulés lliurement malgrat que els amos de l’empresa sabien des de mesos abans que estava contaminada.

Irregularitats en l’empresa

Notícies relacionades

Així, a finals de l’any passat, la jutge va requerir al consistori sevillà informació sobre els passos seguits en relació amb l’empresa origen del focus, com l’incompliment del sistema d’autocontrol o les possibles sancions imposades, ja que Magrudis havia iniciat la seva activitat sense tenir permisos sanitaris, llicència d’activitat o estar, si més no, inscrita en el Registre d’Indústries Agroalimentàries (GRIA) d’Andalusia, entre altres irregularitats.

De moment, la jutge manté a presó als amos de Magrudis, José Antonio Marín Ponce i el seu fill Sandro José Marín Rodríguez, als quals considera responsables criminalment d’un delicte contra la salut pública en la seva modalitat de frau alimentari, quatre homicidis per imprudència i sis delictes d’avortament per imprudència, a més de delictes de lesions per imprudència, el número exacte del qual encara està per determinar. Així mateix, en el cas estan sent investigats, a més, la dona del primer, Encarnación Rodríguez, i la seva cunyada, Isabel Rodríguez, i sis persones més.