fins a mitjans de març

Itàlia tanca les escoles i les universitats de tot el país per contenir el coronavirus

El país acumula 107 morts i més de 3.000 infectats en una expansió imparable fora de les seves fronteres

italia coronavirus / periodico

4
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Universitats i escoles de tots els graus i especialitats d’Itàlia tancaran des d’aquest dijous i fins al 15 de març, segons ha disposat el Govern, a causa del Covid-19. La decisió adoptada pel comitè tecnicocientífic que col·labora amb el govern des del primer dia de l’epidèmia, ha anunciat el president de l’Executiu italià, Giuseppe Conte. El del país alpí és el pitjor brot de coronavirus a Europa. [Seguiu l’última hora sobre el coronavirus, en directe].

Algunes universitats, com la de Viterbo, a 80 quilòmetres de Roma, ja han tancat espontàniament durant el matí de dimecres, perquè tenen professors que han donat positiu. Altres escoles, fins i tot a la capital, també han tancat de forma voluntària les seves portes i continuen fent classes a través d’internet. Altres organismes, com el tribunal de Milà, han hagut de tancar alguns pisos de l’edifici, per la presència de magistrats encomanats, per la qual cosa han decidit celebrar només els «processos més urgents». A Milà, la cèlebre universitat Bocconi està impartint totes les classes per Skype. En un centre de bombers i una comissaria del sud de Roma ha passat una cosa semblant, les conseqüències del qual han afectat tots els presents en les dues estructures.

L’últim butlletí de Protecció Civil, única font oficial del país, assenyala en el dia d’avui 79 morts, 2.263 que han donat positiu i 160 els que s’han curat. La majoria d’aquests es troben en 11 pobles de la regió de Lodi (Llombardia, Milà) i a la localitat de Vò Euganeo (Vèneto, Venècia). Dimarts el focus d’infecció es va ampliar a la província de Bèrgam (Llombardia). «Estem avaluant l’ampliació de la ‘zona roja’», va dir dimarts Angelo Borrelli, director de Protecció Civil. Davant de la manca de metges a les UVI, o de la dificultat a substituir els que ja es troben a dins, l’Exèrcit ha predisposat unes 2.000 places d’UVI en les seves estructures.

Els encomanats han augmentat en 428 persones i 27 morts en només 24 hores, la majoria d’ells d’edat avançada i amb patologies anteriors al virus. Malgrat la concentració d’encomanats en la dues zones citades, en el dia d’avui 20 de les 21 regions italianes compten amb malalts del coronavirus, quatre només amb un. L’única regió sense contagis és, ara per ara, la Vall d’Aosta, situada entre els Alps. Tots els infectats de Roma procedien de les ‘zones roges’ o s’havien relacionat amb persones d’aquelles regions.

El govern està avaluant, també trobant molta oposició, la supressió temporal de tots els partits de qualsevol esport, tot i que potser alguns es puguin celebrar a porta tancada. Les manifestacions públiques, fires, concerts han sigut cancel·lats i cites anuals de renom i importants per a les exportacions, com el Vinitaly de Verona, han retardat dos mesos, ara per ara, la seva celebració.

Ni petons ni encaixades de mans 

Ni saludar-se amb petons ni donar-se la mà són algunes de les recomanacions que el comitè científic creat a Itàlia per lluitar contra l’expansió del coronavirus ha enviat al Govern per mirar de frenar els contagis.

D’acord amb les noves recomanacions del comitè científic, els italians s’han d’abstenir d’un costum bastant estès (tot i que menys freqüent que, per exemple, a Espanya), la de saludar-se amb dos petons a la galta, o de fer-se abraçades. Tampoc es recomana la més formal encaixada. 

Es demana també evitar els llocs molt freqüentats i s’estableix una «distància de seguretat» d’almenys un metre entre les persones en qualsevol situació.

«Hem de treballar per al país mantenint-nos dins d’unes regles i adoptant estils de vida que frenin les vies clàssiques de transmissió» del virus, va afirmar Silvio Brusaferro, president de l’Institut Superior de Salut d’Itàlia.

Per això, també es recomana que les persones més grans de 75 anys es quedin a casa i evitin els contactes socials. També els més grans de 65 que tinguin problemes respiratoris han d’evitar l’exposició i quedar-se a casa.

Una altra de les recomanacions és que no es comparteixin gots, copes o ampolles amb altres persones, que es limitin les visites de familiars i amics a persones hospitalitzades o els acompanyants a urgències.

El comitè també vol que els esdeveniments esportius, com partits de futbol, es juguin sense públic.

Les «zones roges» d’Itàlia

Brusaferro va avançar dimarts que s’està valorant l’opció d’ampliar les conegudes com a zones roges, els deu pobles aïllats a la Llombardia, entorn del de Codogno, i un altre municipi del Vèneto, on viuen unes 55.000 persones.

Notícies relacionades

La nova zona roja estaria al voltant dels municipis de Nembro i Alzano Lombardo, a la província de Bèrgam, també a la Llombardia, i on viuen gairebé 25.000 persones.

Mentrestant, el Palau del Quirinale ha informat que el viatge a Moçambic del president de la República, Sergio Mattarella, programat per al 10 i 12 de març, ha sigut ajornat.