AVANÇOS PER COMBATRE EL COVID-19

Un fàrmac contra la malària i l'artritis demostra la seva eficàcia contra el coronavirus

Investigadors xinesos conclouen que el fosfat de cloroquina, present a quatre medicaments a Espanya a un preu que s'acosta als 6,75 euros, bloqui la infecció a «unes concentracions molt baixes»

chloroquine-phosphate-tablets-640

chloroquine-phosphate-tablets-640

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa setmanes que els investigadors xinesos proven diferents fàrmacs en pacients que han donat positiu en coronavirus i han arribat a la conclusió que un ja existent, el fosfat de cloroquina, ha demostrat certa efectivitat.

Els primers estudis ‘in vitro’ han demostrat que la cloroquina ha bloquejat la infecció per covid-19 a «unes concentracions molt baixes», segons expliquen en una investigació publicada el passat dia 19 a la revista ‘BioScience Trends’.

La cloroquina era antigament el tractament de referència contra la malària, fins que es va tornar resistent a moltes zones del món. Per les seves característiques antiinflamatòries, la cloroquina també es fa servir habitualment contra altres malalties, com l’artritis reumatoide. A més, es troba en la llista de medicaments essencials de l’Organització Mundial de Salut (OMS) per ser un fàrmac segur i efectiu.

A uns 6,75 euros

A Espanya hi ha actualment quatre fàrmacs el principi actiu dels quals és la cloroquina o la hidroxicloroquina. Requereixen prescripció mèdica i el seu preu en farmàcies s’acosta als 6,75 euros.

Notícies relacionades

Segons ha revelat Sun Yanrong, subdirectora del Centre Nacional per al Desenvolupament de la Biotecnologia de la Xina, el fàrmac ha sigut aplicat a més d’un centenar de pacients a més de 10 hospitals xinesos, inclòs Wuhan –on es va originar l’epidèmia– i ha demostrat ser millor que els tractaments convencionals.

«Els resultats han demostrat que el fosfat de cloroquina és superior als tractaments de control a l’inhibir l’exacerbació de la pneumònia, millorar els resultats en les imatges de pulmó, promoure una conversió negativa del virus i escurçar el curs de la malaltia», expliquen els autors de la investigació.