ALERTA AL PAÍS TRANSALPÍ

Itàlia aïlla 50.000 veïns pel coronavirus, que causa el primer mort

En només un dia s'han detectat un total de 17 nous infectats, sis d'aquests a Codogno, una petita ciutat a uns 60 quilòmetres al sud-est de Milà

Protecció Civil està preparant dues estructures sanitàries militars al nord del país per atendre possibles casos

undefined52408150 personnel carry new beds inside the hospital of codogno  nea200221182448

undefined52408150 personnel carry new beds inside the hospital of codogno nea200221182448 / Luca Bruno

4
Es llegeix en minuts
Europa Press / Rossend Domènech

Gairebé 50.000 persones del nord d’Itàlia estan sotmeses des d’aquest divendres a mesures de prevenció contra el coronavirus Covid-19, que ja ha causat la primera víctima mortal al país. Entre aquestes mesures figura la recomanació que continuïn tancats a casa seva, no portin els fills a les escoles, no freqüentin bars, gimnasos, discoteques, esglésies durant les misses i tampoc altres centres que comportin massificacions, a excepció, ara per ara, de farmàcies i botigues d’alimentació. Tot el compendi de mesures s’inclourà en una ordenança de Sanitat, que es difondrà en les pròximes hores, probablement aquest dissabte, segons va dir el titular del ministeri, Roberto Speranza.

Protecció Civil també ha anunciat que està preparant dues estructures militars al nord del país, amb capacitat per a 150 i 180 persones, respectivament, per «estar preparats en cas de necessitat». Aquesta va ser la informació oficial de les autoritats italianes donada aquest divendres, després dels 14 primers casos de contagiats a la província de Lodi, al sud de Milà. A la tarda, Luca Zaia, president del Vèneto (Venècia) va informar sobre dos casos de contagi a la seva regió, cap dels quals havia estar a la Xina o mantingut contactes amb persones procedents d’aquell país. Un dels pacients, de 78 anys, ha mort aquest divendres a la nit.

El focus infecciós de la província de Lodi es concentra a set pobles i les investigacions fetes fins dijous indiquen un bar de la localitat de Cologno com a primer lloc de la divulgació del contagi, ja que la majoria dels infectats el freqüentaven. Era el bar que també freqüentava un jove de 38 anys, que es troba hospitalitzat i en situació greu, després de ser suposadament contagiat per un pacient que es troba bé de salut.  «Tenim al voltant de 250 persones que han sigut posades en aïllament i en proves [per al virus]», ha explicat en una roda de premsa, en què s’ha instat els residents de les ciutats de Codogno, Castiglione d’Adda i Casalpusterlengo –amb més de 35.000 ciutadans en total– a no sortir de casa seva per precaució. Com a part de les mesures contra el coronavirus, han tancat escoles, bars, gimnasos, discoteques, esglésies i altres llocs que comporten massificacions, a excepció, ara per ara, de farmàcies i botigues d’alimentació.

Aquestes mesures es prenen en resposta als sis nous casos de coronavirus que s’han detectat a Codogno. «És necessari aïllar immediatament les zones on s’ha desenvolupat el virus per contenir-lo», ha explicat el comissionat de Protecció Civil de la Llombardia, Pietro Foroni.

«No hem de sembrar el pànic, però hem de fer entendre la gent que les mesures que s’han pres són essencials per al bé de la comunitat», ha assenyalat el president de la Llombardia, Attilio Fontana. El ministre de Salut, Roberto Speranza, i el cap de l’Agència Nacional de Protecció Civil, Angelo Borrelli, han acudit aquesta tarda a la Llombardia per mantenir una reunió de crisi amb les autoritats locals.

El primer cas, un home de 38 anys

Un home italià de 38 anys va ser el primer cas. Va ser hospitalitzat dimecres, però, com que no tenia cap connexió òbvia amb la Xina, els metges no van relacionar immediatament els seus símptomes amb el coronavirus.

Després que els seus símptomes empitjoressin i fos admès a cures intensives, la seva dona va informar els metges que a principis d’aquest mes havia estat amb un amic que havia tornat recentment de la Xina. No obstant, ignorant que estava contagiat, l’home va freqüentar bars, va participar en un partit de futbol i es va entretenir amb parents i amics. Per aquestes raons, aquest dijous s’ha arribat a les 150 persones amb qui va estar en contacte, que ja han sigut aïllades per a la quarantena de dues setmanes, imposades pels especialistes en aquest cas. D’altra banda, 160 persones més, que treballen a la mateixa multinacional que aquest infectat, estan sent sotmeses a les proves analítiques per comprovar si han sigut infectades.

La dona, que està embarassada de vuit mesos, va ser una de les que va donar positiu en el test de coronavirus, així com un home que va practicar esports amb l’infectat de 38 anys.

L’home que era a la Xina va donar negatiu, però està sent hospitalitzat per a més proves. Mai va tenir cap símptoma i, si va tenir el virus, la seva infecció pot haver acabat, van dir les autoritats sanitàries.

Quarantena

«Entre les persones que han d’estar en quarantena hi ha els companys de feina d’aquest home de 38 anys, els seus familiars i els metges i infermeres que el van atendre a l’hospital», ha afirmat Gallera.

Segons l’agència de notícies ANSA, l’home treballa en una sucursal italiana d’Unilever, i l’amic que va fer el viatge a la Xina és un gerent de MAE, un productor italià de fibres sintètiques.

Notícies relacionades

La sala d’emergències que inicialment va tractar l’home de 38 anys ha sigut tancada i les autoritats també estan considerant tancar les escoles de la zona.

Els altres tres casos de coronavirus a Itàlia són un parell de turistes xinesos d’edat avançada i un italià que van donar positiu després de ser repatriats de Wuhan, l’epicentre del brot a la Xina. Tots tres estan hospitalitzats a Roma.