sepultats dos operaris

Urkullu lamenta els «errors» que hagi pogut cometre el seu Govern a l'abocador de Zaldibar

El lehendakari insisteix que la prioritat és la recerca dels dos cossos i garantir la seguretat dels veïns de la zona

dron / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El lehendakariIñigo Urkullu, ha lamentat els «errors» que hagi pogut cometre el Govern basc després de l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar (Biscaia), tot i que ha precisat que la seva actuació té caràcter subsidiari i ha recordat que l’última paraula sobre possibles responsabilitats la tenen els tribunals.

Urkullu compareix aquest dimarts a petició de l’oposició en la Diputació Permanent del Parlament Basc per explicar tots els passos que ha fet el seu Executiu després del col·lapse d’aquest abocador, el passat 6 de febrer, en el qual van quedar sepultats dos operaris.

Després d’insistir que la prioritat és la recerca dels dos cossos i garantir la seguretat dels veïns de la zona i dels treballadors, el lehendakari ha dit que «sent molt els errors» que hagi pogut cometre el seu govern en aquest operatiu per fer front a una situació «inèdita i de màxima complexitat».

«No tinc cap problema a assumir les crítiques, ho he fet sempre que m’ha semblat necessari», ha assegurat Urkullu, que ha recordat que l’Administració ha actuat de forma subsidiària i ha incidit que serà la justícia la que determini les responsabilitats en aquest cas.  «La justícia decidirà, la nostra responsabilitat és que ho faci comptant amb tots els elements de judici», ha apuntat. 

Ha recordat que el Departament basc de Medi Ambient està duent a terme una auditoria completa que permeti «aclarir els extrems, exigir responsabilitats i millorar els protocols d’actuació» i ha reiterat el seu compromís «amb l’absoluta transparència i l’exercici de la responsabilitat».

Urkullu ha posat èmfasi que l’operatiu es manté, que queda «molt per fer» amb la prioritat de rescatar els cossos dels dos operaris desapareguts i ha insistit que davant d’aquesta «tragèdia» hi ha dues alternatives: «Divisió o unió». «Es poden agitar les pors, els desitjos vindicatius o la pressa per debilitar l’adversari polític, si és que aquesta és una qüestió d’utilització política. Es pot fer, ho estem comprovant», ha censurat.

Notícies relacionades

Per això, ha fet una crida a la societat i a les forces polítiques per respondre «des de la unitat davant d’aquesta greu situació» i ha reivindicat la resposta coordinada que s’ha donat des de diferents institucions i el comportament dels professionals que actuen sobre el terreny. «Hem posat tota la voluntat i els recursos necessaris», ha defensat.

El lehendakari ha aprofitat la seva primera intervenció per fer un repàs de totes les actuacions empreses des del 6 de febrer, dia en el qual es va constituir una taula de crisi, i des del qual es va mantenir «comunicació permanent» amb les famílies dels desapareguts, a les quals s’ha donat des del primer moment «informació veraç, completa i realista», ha dit.