Concentració creixent del psicoactiu THC

Al carrer ja hi ha marihuana cinc vegades més potent que el 2010

Inquietud entre les forces de seguretat pels descobriments en confiscacions: més capacitat addictiva i més efectes tòxics

undefined23669087 barcelona 20 09 2013 cultivo de marihuana cannabis para auto200215173657

undefined23669087 barcelona 20 09 2013 cultivo de marihuana cannabis para auto200215173657

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Guàrdia Civil va trobar el laboratori a la primera casa, al començar els 12 registres de l’Operació Extinde, el 24 de gener passat. Va ser un cop al narcotràfic de marihuana a Alacant amb implicacions internacionals, i amb uns resultats que incrementen l’alerta policial i la preocupació sanitària per les altes concentracions del psicòtrop THC (Tetrahidrocannabinol) que s’estan detectant en el cànnabis de venda a Espanya.

En una casa de luxe de la perifèria residencial d’Alacant, els guàrdies van confiscar una completa instal·lació disposada a la planta superior: taules de laboratori, potents lupes, branques de marihuana penjades, aparells per a l’anàlisi química, una biblioteca de desenes de llibres sobre cultiu i hibridació i blocs en què els narcos anotaven com pujaven el THC i disminuïen l’olor de les seves plantes.

Els ocupants de la casa, ara a la presó valenciana de Fontcalent, no eren botànics; ni tampoc ‘hippies’ de la contracultura dels 60 i 70, sinó una versió dura del marihuaner, del segle XXI: exmilitars polonesos disciplinats pel seu comandant, Sebastian Przybylski, ‘hooligans’ del KS Cracòvia, rapats, musculats i tatuats com els seus congèneres de l’extrema dreta del seu país, amb antecedents per narcotràfic i per actes violents en camps de futbol.

Molt probablement, les anàlisis oficials de la marihuana intervinguda a Extinde ratificaran la troballa policial: aquesta banda amb propòsits d’exportació al Regne Unit i altres països havia escollit Espanya com a base d’experimentació per obtenir una marihuana d’efectes, més que sedants, autènticament lisèrgics.

Porros potents

Com ve passant durant tot 2019 i encara el 2018, una proporció creixent de plantes confiscades arriben en la seva composició al 30% de THC. És l’or del negoci de la maria, el component que provoca el viatge del consumidor i, ja, el més tòxic per excés en l’herba que es ven al carrer, cinc vegades més potent que la que era majoritària fa deu anys.

El cànnabis en el seu estat salvatge presenta un 5% de concentració d’aquest component. Amb menys del 4%, és cànem. Si als anys 70 la marihuana de venda al carrer tenia un 5% de THC, ara dos terços de la marihuana que es ven té entre el cinc i el 15%, i la marihuana forta, amb més del 15 per cent de THC, ocupa ja un 36% de quota de mercat, segons les estadístiques anuals de l’Institut Nacional de Toxicologia (INT).

Les seves xifres van dos anys per darrere de la realitat al carrer. La mitjana de la marihuana confiscada en les tres principals operacions del 2019 contra plantacions il·legals a Almeria –la més important, l’Operació Acantha, del juliol passat– ja evidenciava una presència molt important de mostres de cabdells amb fins i tot un 38% de THC.

Segons l’INT, el 2017 el 34,5 per cent de la marihuana interceptada en operacions policials judicialitzades pertany al rang del 15 al 25 % de THC. Fa deu anys, aquesta marihuana especialment potent existia, però només en un marge del mercat: el 18 per cent. I el 2019 el sector de mercat d’aquesta marihuana més tòxica és el 39 per cent, segons fonts de la Guàrdia Civil, sobre la mitjana de les seves confiscacions en la meitat sud d’Espanya entre el maig i el desembre passat, i a l’espera que surtin informes més recents de l’INT.

Crida l’atenció la potència de la droga confiscada per la Guàrdia Civil el setembre del 2018 en un edifici buit de la Sareb, la tenidora pública d’actius immobiliaris naufragats de la bombolla del 2007. Segons la investigació de la fiscalia, els narcos ocupaven gairebé tota la construcció, a Viator (Almeria): tres baixos, dos nivells de tres pisos cadascun i un àtic convertits en plantació vertical. Allà hi havia plantes de fins i tot un 40 per cent de THC, segons la fiscalia. I a 5,4 euros per gram.

«En deu anys veurem en els consumidors joves d’avui els efectes de les noves llavors potenciades –adverteix el capità de la Guàrdia Civil José María Zaldive, que ha comandat nombroses operacions contra plantacions al sud: pensament lent, disminució del funcionament intel·lectual...»

Com beure absenta

Tres espècies molt potents regnaven en el mercat il·legal, segons fonts policials: Blueberry, Black Widow i Northern Ligth. Les tres s’estan veient desplaçades per d’altres de novament enriquides: Cookie Kush, Tansi Choco López i Gelatto. Els plantadors les prefereixen per la seva alta concentració de THC (de 19 a 28%) i el seu molt pes per metre quadrat.

«Tots els cultivadors saben que la potència és el que ven», explica des de l’Uruguai l’empresari cultivador de marihuana Iván Lerman, propietari de Vira Vira Cannabis Company.

A Barcelona, Nuria Calzada, coordinadora de l’organització Energy Control de l’oenagé Benestar i Desenvolupament, l’observatori privat de drogues més expert d’Espanya, confirma aquesta onada de THC: «No només per dades de l’observatori europeu, també per estudis nord-americans, sabem que ara, en mercats com el de Colorado o el de Califòrnia, es troba un cànnabis amb fins i tot un 30 per cent de potència. L’herba de venda el 2006 tenia una concentració mitjana de THC de l’11%; ara, del 22».

Calzada hi veu tres raons: «S’augmenta la potència perquè hi ha una demanda clara. Però també per una confusió en la creença que, a més THC o més potència, més plaer. Ho dubto. ¿Més alcohol és més plaer? ¿És més plaer una copa d’alcohol de 70 graus que una cervesa de cinc?»

La segona raó que apunta Calzada és la selecció genètica de varietats. I, a més: «Als Estats Units, diversos estats han regulat l’accés al cànnabis, però amb un model neoliberal, sense límits, i la indústria està posant en el mercat productes d’alta concentració».

Afavoreix el consum

Per a la psicòloga Nuria Calzada, i depenent de la freqüència amb què es consumeixi, «sembla comprovat que més concentracions de THC indueixen a un consum més compulsiu. I un consum compulsiu sí té a veure amb brots psicòtics passatgers», explica.

Ho corrobora Alberto Borobia, farmacòleg clínic de l’Hospital La Paz: en el cànnabis, «a més consum, més dependència. El THC estimula l’alliberament del neurotransmissor dopamina, clau del mecanisme cerebral de recompensa. A més dopamina, més recompensa, i per tant més necessitat de consum».

Notícies relacionades

No obstant, la preocupació pels cabdells fumables enriquits no és més que una part de la nova inquietud desencadenada al voltant de la marihuana: «No sé per què els crida a vostès l’atenció la concentració de THC en la flor. El negoci ja està en una altra pantalla –explica Iván Lerman–. Les plantes arriben a un límit que està molt lluny dels ‘llapis’»

Es refereix a les pipetes vapeables i els esprais, de destil·lats de THC. És l’oli amb què assagen els narcos per posar-lo al mercat. Segons calcula Lerman, plantadors de cànnabis de tot el món «estan dedicant la meitat de la seva producció a destil·lats i separació de THC i altres cannabinoides. Que una planta porti el 30 per cent de THC aviat no serà el més important».

Temes:

Cànnabis