TOMB DE LA INVESTIGACIÓ

El jutjat reobre el 'cas Marta del Castillo'

Ordena a la Policia investigar les noves pistes aportades per la família

Una presumpta estafa bancària comesa per Miguel Carcaño i el seu germà, segons sembla, va desencadenar la baralla que va provocar la mort de l'adolescent

undefined46714969 graf5666  sevilla  26 01 2019   los padres de marta del cast200210190711

undefined46714969 graf5666 sevilla 26 01 2019 los padres de marta del cast200210190711 / Raul Caro

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Més d’una dècada després, la desaparició i assassinat de la jove sevillana Marta del Castillo continua provocant sobresalts judicials. Un jutjat de Sevilla ha ordenat reobrir la peça tancada el 2013 contra Javier Delgado, germà de l’únic condemnat, Miguel Carcaño, després de les pistes aportades per la família de l’adolescent que apunten que els dos homes estaven involucrats en una suposada estafa bancària i que la noia va morir a l’intervenir en una baralla entre els dos per aquesta raó.

En una interlocutòria dictada aquest divendres, el Jutjat d’Instrucció 4 ordena a la Policia que va portar en el seu moment les indagacions que comprovi la «veracitat» de la documentació aportada per la família Del Castillo, a qui el mateix Carcaño va posar sobre la pista en una visita que li van realitzar a la presó d’Herrera de la Mancha, on compleix una pena de 24 anys de presó. El magistrat ordena la comprovació dels fets que ara surten a la llum i, a més, que s’investigui si d’aquests «pogués aclarir-se el lloc on es troba el cos de Marta del Castillo o la possible participació en la seva mort de terceres persones que fins ara no estiguessin enjudiciades».

El mateix Antonio del Castillo va revelar aquesta setmana que la documentació que han anat obtenint en els últims mesos els porten a sostenir que Carcaño i Delgado «van falsificar» nòmines d’un suposat bar on Miguel no va treballar mai, declaracions de la renda o fins i tot un informe de vida laboral, on constava com a donat d’alta en aquesta empresa de restauració. Tot això amb l’objectiu d’aconseguir del banc un préstec de 108.000 euros per adquirir el pis del carrer León XIII.

El mòbil del crim

En el relat que fa la família, aquesta suposada estafa seria el mòbil de l’assassinat de Marta. La impossibilitat de fer front a les mensualitats d’aquesta hipoteca i el fet que Carcaño es gastés part dels diners en una moto i aparells electrònics va derivar en una discussió entre els dos germans i l’agressió a Carcaño que Marta va mirar de parar. Va ser en aquell moment quan, segons Miguel, el seu germà Javier va treure llavors la pistola que portava, ja que treballava com a vigilant de seguretat, i li va clavar diversos cops al cap amb la culata de l’arma, causant-li la mort. Posteriorment, els dos joves es van desfer del cos enterrant-lo en una finca a La Rinconada, tot i que mai es va localitzar allà cap rastre de Marta. «Hi ha més gent ficada, persones que reben diners», va argumentar el pare al revelar aquest «possible frau en la falsificació de documents», convençut que les proves documentals mostren que «hi va haver una discussió per impagament de la hipoteca i la sortida a la llum del frau» que «els podia portar als dos a la presó».

Relat «fantasiós»

Abans de conèixer aquestes proves, el jutge va decidir arxivar a la primavera del 2013 les indagacions iniciades després d’una nova versió, la setena, oferta per Carcaño sobre allò que va passar la tarda del 24 de gener del 2009 a la vivenda familiar del carrer León XIII, i en la qual apuntava directament al seu germà Javier com a autor material de la mort de Marta del Castillo i la posterior desaparició del seu cadàver. Per al magistrat, es tractava d’un relat «fantasiós i inconsistent», ja que el jove havia marejat la Policia amb diferents teories sobre com va morir i on podia ser el cos.

Notícies relacionades

Però la família es va aferrar a aquesta versió, ja que sempre va estar convençuda de la participació d’un adult en el cas. Antonio del Castillo reconeixia aquesta mateixa setmana, després de revelar el Diari de Sevilla les noves proves documentals aportades al jutjat, que «els documents localitzats donen veracitat» almenys a part del relat que Carcaño li va repetir a la presó, quan a més va autoritzar a la representació legal de la família de Marta a accedir a la documentació del banc que corroboraria les seves paraules.  «Ell diu que la va matar el germà i jo li dono més credibilitat», va insistir llavors el progenitor de l’adolescent, convençut que en aquesta línia d’investigació «pot estar la causa del crim».

Respecte al possible parador del cos, Antonio del Castillo va apuntar de nou a Delgado, lliscant que sempre va considerar que aquest «té la clau» sobre on és el cadàver, i que l’hauria mogut a un altre lloc des de la finca on el va ocultar amb Carcaño.