CONFLICTES FAMILIARS

Suspens als equips dels quals depenen les custòdies als jutjats

Els advocats de família critiquen la tasca que realitzen psicòlegs i treballadors socials a l'avaluar les capacitats parentals

Aquestes unitats no tenen especialització, de protocol d'actuació i treballen amb pocs mitjans, segons els lletrats

juzgados-madrid

juzgados-madrid

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Els equips psicosocials dels jutjats, que s’ocupen d’avaluar les capacitats dels pares  i mares per cuidar els fills i, per tant, el seu treball és decisiu a l’hora que el jutge determini quina és la custòdia del menor i el règim de visites després d’un divorci, presenten sentències del seu funcionament, segons han alertat alguns experts, institucions i ara els advocats de família, aquells que s’enfronten cada dia amb els milers d’assumptes que les parelles o persones amb llaços familiars no són capaces de resoldre i acaben portant als tribunals.

Una enquesta que l’Associació Espanyola d’Advocats  de Família (AEAFA), la majoritària en aquest àmbit, ha realitzat entre els seus socis, avisa que els lletrats especialitzats suspenen els equips psicosocials, formats majoritàriament per psicòlegs treballadors socials. De fet, un 45% qualifica la seva activitat de deficient o molt deficient, un 40% de regular i només un 15% es mostra satisfet amb la seva feina. Les raons darrere d’aquesta mala nota són la falta d’especialització dels professionals que integren aquests equips, l’absència de protocols unificats d’actuació i l’escassetat de mitjans, carències ja apuntades pel Defensor del Poble i els seus homòlegs autonòmics, entre altres actors.

Més de sis mesos en emetre un informe

Entre les principals sentències hi ha el retard en els temps de resposta. L’enquesta assenyala que els terminis d’emissió d’informes superen, en un 60% dels casos, els sis mesos, podent tardar un any o més en tres de cada deu peritatges. Només el 34% de les avaluacions es realitzaria en un «termini assumible» de sis mesos, segons els lletrats. Aquestes demores provoquen, segons el parer de l’associació, «extraordinàries i gravíssimes conseqüències pràctiques que aprofundeixen el sofriment de les famílies» durant els divorcis conflictius, ja que la tardança aguditza sovint les relacions complicades.

Notícies relacionades

La presidenta de l’AEAFA, María Dolores Lozanoen una entrevista a EL PERIÓDICO, ja va advertir que les carències del sistema judicial provoquen «situacions de violència de gènere».

Sense regulació i formació

L’enquesta reflecteix a més l’enorme pes que tenen els informes psicosocials en les resolucions. Un 91% dels lletrats considera que influeixen «molt» o són «determinants» en el resultat del procediment. Malgrat això, no hi ha una regulació específica i comuna dels professionals que integren els equips. Així, només un 27% dels enquestats considera que els seus professionals tenen una formació i especialització adequada, davant un 73% que considera que és regular, deficient o molt deficient.