dia de la dona treballadora

El 8-M no hi haurà vaga feminista estatal: Madrid i Vàlencia la descarten

«Entenem la vaga no com una finalitat o un mite, ni tan sols una demostració de força, sinó com una eina», expliquen

undefined47268433 grafcav2365  bilbao  08 03 2019   una mujer con el gesto del191108191803

undefined47268433 grafcav2365 bilbao 08 03 2019 una mujer con el gesto del191108191803 / Luis Tejido

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El 8 de març del 2020, Dia Internacional de la Dona, no hi haurà Vaga Feminista a nivell estatal perquè no existeix unanimitat entre els diferents territoris a l’hora de convocar-la. En aquest context, la Comissió 8-M estatal no llançarà una convocatòria conjunta ni farà una crida global a les dones perquè facin vaga, una cosa que sí que va fer el 2018 i el 2019. Aquest any, el 8 de març cau en diumenge i, per tant, no és dia feiner. Independentment d’això, es cridarà a fer vaga en alguns llocs com Barcelona, Saragossa i Sevilla, mentre que Madrid i València han optat per no fer-ho i canviar d’estratègia. Davant aquesta disparitat de criteris, la Comissió 8-M estatal, integrada per assemblees feministes de tota Espanya, recolzarà i difondrà les diferents convocatòries, però no podrà llançar una crida conjunta.

Fa dos anys, es va convocar la primera vaga feminista de 24 hores en la història d’Espanya sota el lema ‘Sense nosaltres, es para el món’. Aquesta crida a l’aturada es va repetir un any després, el 8-M del 2019, quan la Comissió 8-M va cridar a participar en una vaga feminista laboral, de cures, de consum i estudiantil. A més, aquell any es va organitzar una ‘revolta feminista’ amb diverses accions de carrer durant els vuit dies previs al 8 de març. [Els millors cartells feministes]

Però el 2020 no hi haurà una posició tan global entorn de les mobilitzacions del 8-M i cada territori decidirà si convoca o no una aturada, així com les diferents accions. D’aquesta manera, es busca «descentralitzar el 8-M» i «construir més força des de baix», és a dir, des de les assemblees territorials i locals més que a nivell estatal, tal com ha explicat en declaracions a Europa Press la portaveu de la Comissió 8-M de Madrid Vicky García.

Un mes de revolta a Madrid

En el cas de Madrid, el 8-M ha decidit canviar d’estratègia i no cridarà a ‘l’aturada’, sinó a mobilitzar-se durant tot el mes previ amb l’objectiu de fer veure que les dones ‘mouen el món’. Des de la Comissió 8­M de Madrid desvinculen la decisió de no convocar vaga al fet que aquest any cau en diumenge. «Aquesta és una qüestió purament conjuntural», ha postil·lat García sobre això.

Així doncs, a Madrid es farà una crida a realitzar una ‘revolta feminista’ durant el mes previ, que es basarà en diferents accions socials i mobilitzacions de carrer. «No podem esperar el 8 de març per materialitzar les propostes feministes. Volem que tots els dies siguin 8-M i declarar-nos en rebel·lia», ha argumentat la portaveu. A més, igual com el 2018 i el 2019, les feministes convocaran la gran manifestació al centre de la capital, que serà el mateix diumenge 8-M a la tarda.

Igual com Madrid, el 8-M no farà una crida a l’aturada en altres territoris com Galícia, Euskadi, València i Castelló, segons ha assegurat García. En principi, sí que es convocarà vaga durant el 8-M –independentment que caigui en diumenge– en llocs com Saragossa, Sevilla, Astúries i Barcelona; si bé encara hi ha molts llocs en què no s’ha pres la decisió definitiva.

Els motius

Des de la Comissió 8­M de Madrid afirmen que la vaga va ser una eina que va tenir el seu impacte, especialment el 2018, quan tots els agents socials qüestionaven la força del moviment. «Entenem la vaga no com un final o un mite, ni tan sols una demostració de força, sinó com una eina», ha explicat García.

Tal com ha apuntat, la vaga com a eina ha servit per a «reconceptualitzar què és ser feminista» i «posar de relleu el treball de les dones, però no el productiu o laboral, sinó el pes que tenen les dones en la societat». «El que vam voler era mostrar que les dones estem assumint la tasca dels cuidats, que ens travessen violències molt diverses, que al final tot forma part d’una mateixa estructura i totes tenim un mateix enemic i compartim el mateix problema estructural», ha declarat. Per això les convocatòries de vaga també han servit fins ara per «teixir una aliança i una xarxa entre dones molt diverses» així com «començar un procés de reconeixement en les dones davant d’un sistema que les aïlla i invisibilitza».

Després de les dues vagues, segons ha incidit García, s’ha aconseguit que moltes dones s’«uneixin al projecte feminista», però, no obstant, no s’ha aconseguit «transmetre les demandes». «Hem aconseguit que gent s’anomeni feminista, surti als carrers, que es visibilitzin violències que estaven naturalitzades, però no hem aconseguit transmetre totes les arestes d’argumentari del 8-M», ha apuntat

Notícies relacionades

Per això aquest any s’han decantat pel format de la ‘revolta’, amb l’objectiu que les reivindicacions no es quedin «en segon o tercer pla». «Volem que tots els dies siguin 8 de març, que siguin dies de canvi i dies feministes. No ens podem permetre esperar», remarca.

Així doncs, el 2020 el 8-M ha decidit fer un gir i redefinir-se, si bé des de la Comissió no descarten que l’any que ve sí puguin decidir convocar vaga i «compaginar-la» amb una revolta, com ja es va fer el 2019. «El feminisme no és estar a la defensiva, sinó també a l’ofensiva», ha afegit la portaveu del 8-M.