PUNT TURÍSTIC DE LA COMUNITAT XINESA

Màscares entre productes de luxe a La Roca Village

Dependents de Montblanc, Loewe, Burberry i Prada a La Roca Village es protegeixen malgrat que el virus no ha arribat a Catalunya

Aquest tipus d'accions ha generat la campanya antiracista liderada per ciutadans asiàtics 'No soc un virus', secundada per col·lectius com SOS Racisme

zentauroepp52147491 la roca200205202152

zentauroepp52147491 la roca200205202152 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

¿Per què porten les tres dependentes de la ‘boutique’ Loewe, al centre comercial La Roca Village, màscara? «És simplement per precaució», puntualitzava una d’elles aquest migdia, admetent tot seguit que no hi havia avís oficial de la propagació del coronavirus per la zona i que es tractava d’una decisió de l’empresa.

Parlem, doncs, d’un coronavirus imaginari; una propagació fantasiosa i inexistent del virus a què han reaccionat almenys quatre marques –Montblanc, Loewe, Burberry i Prada– de La Roca Village, centre comercial (amb unes 140 botigues) que s’ha convertit amb els anys en un punt de referència turística per a la comunitat xinesa a Catalunya. Circumstància que, vinculada a l’origen xinès de l’epidèmia, no ha passat desapercebuda a ulls de les esmentades empreses, els treballadors de les quals amb màscares i en alguns casos guants han declinat majoritàriament atendre aquest diari.

Fonts de La Roca Village asseguren a EL PERIÓDICO que estan «monitoritzant la situació atentament i es prendran les mesures preventives que, en cas necessari, estableixin les autoritats sanitàries». Des del centre comercial insisteixen que es regiran pel que marqui l’Organització Mundial de la Salut (OMS), si bé agreguen que el fet que els dependents d’aquestes quatre botigues portessin protecció, depèn de les polítiques que decideixen les empreses a títol individual.

Quan ha estat preguntat per la decisió d’aquestes marques, un dels vigilants de seguretat de La Roca Village explica que «a nosaltres no ens ha dit res ningú, però ha de ser pel contagi que està passant ara [el coronavirus]». «Ja saps, la psicosi col·lectiva», fa broma un altre vigilant a l’entrada del centre.

«No em molesta, però que no m’obliguin a portar màscara»

Més enllà de les esmentades excepcions, la majoria de ‘boutiques’ de La Roca Village han decidit no prendre «precaucions» contra el coronavirus. Així ho han fet també amb caràcter majoritari els consumidors, dels quals únicament una petita minoria d’origen asiàtic es passejava pels carrers del centre comercial amb màscara.

Notícies relacionades

«A mi personalment no em molesta que els dependents portin màscara, però sí que demano que no m’obliguin a portar-la», comentava un client xinès a la sortida de Burberry. Aquest tipus d’accions són les que han motivat l’aparició de la campanya antiracista ‘No soc un virus’, que denuncia la discriminació contra la comunitat xinesa arran del coronavirus, secundat per col·lectius com SOS Racisme Catalunya o Antiracistes Madrid.

«Tot i que a tot Àsia la màscara està molt estesa, és veritat que en aquest cas sembla una miqueta racista», conclou Caiping Xie, responsable de l’agrupació xinesa del barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet, epicentre català d’aquesta comunitat. «Ahir una amiga em va explicar que va entrar al metro i una nena, amb referència al coronavirus, va cridar: ‘¡Mama, mira, una xinesa!’. S’ha de deixar clar que no tots els xinesos portem el virus».