ACORD EXTRAJUDICIAL

Facebook pagarà 550 milions per utilitzar dades biomètriques sense permís

L'empresa de Mark Zuckerberg evita així el judici per la demanda d'un grup d'usuaris d'Illinois

zurckerberg

zurckerberg

2
Es llegeix en minuts

Facebook va anunciar aquest dijous (hora espanyola) que ha assolit un acord extrajudicial amb un grup de demandants d’Illinois (EUA) pel qual els pagarà 550 milions de dòlars per haver utilitzat les seves dades biomètriques sense permís per a sistemes de reconeixement facial.

La companyia que dirigeix Mark Zuckerberg va informar del pacte, que posa fi a una disputa judicial de gairebé cinc anys i ara haurà de ser presentat per les parts davant del jutge perquè l’aprovi, en la presentació anual de resultats financers del 2019. En l’acord, la companyia no admet mala praxi, informa Reuters.

La demanda col·lectiva va ser presentada el 2015 de forma conjunta per tres gabinets d’advocats amb base en la llei estatal d’Illinois, d’acord amb la qual les empreses no poden compilar dades biomètriques dels usuaris (tals com les empremtes dactilars, la veu, l’expressió facial, etc.) sense el seu consentiment exprés.

Facebook s’hauria saltat la llei a l’utilitzar les fotografies que els internautes penjaven a la xarxa social per ensenyar a sistemes d’intel·ligència artificial que posteriorment fossin capaços d’identificar persones concretes en noves imatges i suggerir a l’usuari l’etiqueta amb el nom de la persona.

Zuckerberg va aprofitar la presentació de l’acord per anunciar nous controls de privacitat que «fixaran un nou estàndard per a la nostra indústria, i que van més enllà que el que requereix la llei avui», va afirmar, sense precisar a quina llei es referia. La responsable d’operacions, Sheryl Sandberg, va afegir que volen que tothom tingui control de la seva privacitat a Facebook.

Possibilitat de desactivar-lo

Tot i que l’empresa amb seu a Menlo Park (Califòrnia, EUA) continua oferint aquest sistema d’etiquetatge automàtic, des del 2015 ha canviat el seu funcionament perquè sigui més fàcil per als internautes desactivar-lo i evitar-se així noves demandes col·lectives com la d’Illinois.

Notícies relacionades

Facebook va afirmar que va tancar el 2019 amb un 9% més d’usuaris, tot i que les abundants multes per part dels reguladors van llastar els seus resultats financers. La xarxa social més utilitzada del món va tancar el seu exercici fiscal 2019 amb uns beneficis de 18.485 milions de dòlars, cosa que va suposar una disminució del 16% respecte a l’any anterior, malgrat ingressar en el mateix període un 27% més, fins als 70.697 milions de dòlars.

Els principals responsables d’aquest desajust entre beneficis i facturació són un increment substancial en les despeses –derivat de les sancions– i un augment de les provisions fiscals.