IMPACTE GLOBAL

Temor comercial per l'expansió del coronavirus

Els responsables de les polítiques econòmiques mundials mostren la seva preocupació pel creixement del virus xinès

zentauroepp52042130 coronavirus bolsa200130114858

zentauroepp52042130 coronavirus bolsa200130114858 / FRANCK ROBICHON

3
Es llegeix en minuts
Lindsay Dunsmuir y Leika Kihara (Reuters)

El brot del virus que s’està estenent ràpidament a la Xina està emergint com un nou risc potencialment important per a l’economia global i deixa preocupats els responsables polítics, que encara breguen amb l’impacte de la guerra comercial Xina-EUA.

En senyal d’alarma pel possible mal, el vicegovernador del Banc del Japó, Masayoshi Amamiya, ha dit aquest dijous que la gran presència de la Xina en l’economia mundial s’ha de tenir en compte a l’avaluar l’impacte que el brot podria tenir en el creixement global. Les accions en tot el món s’han desplomat quan el nombre de morts pel coronavirus ha arribat als 170, a més que el virus ha obligat les aerolínies a suspendre vols i tancar algunes botigues. [Segueixi tota l’actualitat sobre el coronavirus | Últimes notícies en directe]

L’impacte potencial en l’economia mundial del brot va centrar la conferència de premsa del president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, aquest dimecres passat. «L’economia de la Xina és molt important en l’economia mundial, i quan l’economia de la Xina es desaccelera, sentim que també ho fa, no tant la dels països a prop de la Xina o els que hi comercien més activament, com la d’alguns dels països d’Europa occidental», ha exposat Powell. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, també ha expressat preocupació aquest dijous i ha dit que estan observant de prop l’impacte en l’economia del Japó, inclòs el descens del turisme. 

Per la seva part, Zhang Ming, economista de l’Acadèmia de Ciències Socials de la Xina, un important grup d’experts del govern, considera que el brot reduirà el creixement de la Xina el primer trimestre entre un punt percentual a 5%. La Xina ha imposat restriccions en els viatges i ha tancat negocis per contenir el brot del coronavirus, però no ha sufocat la creixent preocupació entre les empreses i els governs de tot el món. Per exemple, les accions asiàtiques s’han enfonsat aquest dijous quan ha augmentat el nombre de morts pel virus i s’han conegut més casos en tot el món. «A més del risc per a les vides humanes, és probable que afecti les activitats de viatge i consum. En un escenari d’infecció generalitzada, podria debilitar materialment el creixement econòmic i les posicions fiscals dels governs d’Àsia», ha dit avui Standard & Poor’s.

Més nociu que la SDR

Notícies relacionades

Els analistes comparen el brot actual del coronavirus amb l’epidèmia de la SDR (Síndrome de Distrés Respiratori) 2002-2003, que va provocar al voltant de 800 morts i va desaccelerar el creixement econòmic d’Àsia. Molts diuen que l’impacte en el creixement global podria ser més gran aquesta vegada, ja que la Xina ara representa una major part de l’economia mundial. El nombre de turistes xinesos que visiten el Japó és 20 vegades superior que llavors, ha dit Amamiya. «El brot també es va propagar durant l’any nou de la Xina, quan el consum arriba al seu nivell màxim», ha agregat. «Estem observant amb molt de compte com es desenvolupa, fins i tot quant es podria propagar l’impacte», ha dit el vicegovernador del Banc del Japó en un seminari a Tòquio organitzat per l’agència de notícies Jiji.

Les conseqüències de l’epidèmia enfosqueixen la projecció del Banc del Japó que el creixement global es recuperarà a mitjans d’any i ajudarà l’economia del Japó a mantenir una recuperació moderada.  La Xina és el segon país al qual exporta més el Japó. Els xinesos representen el 30% de tots els turistes que visiten el Japó i representen gairebé el 40% del que van gastar els turistes estrangers l’any passat, segons una enquesta de la indústria del turisme.

Temes:

Coronavirus