a valència

El doctor Cavadas extirpa a un nen un tumor craniofacial més gran que el seu cap

El cirurgià assenyala que el menor, provinent del Congo, «estava condemnat a una mort en molt males condicions i relativament aviat»

zentauroepp51993236 grafcva1477  val ncia  27 01 2020   el cirujano pedro cavada200128161418

zentauroepp51993236 grafcva1477 val ncia 27 01 2020 el cirujano pedro cavada200128161418 / Kai Forsterling

2
Es llegeix en minuts
Concha Tejerina (Efe)

El cirurgià Pedro Cavadas ha extirpat a un nen africà de 10 anys un tumor craniofacial no maligne que formava una massa més gran que el seu cap i que, si no s’hagués intervingut, li hauria causat «una mort en molt males condicions i relativament aviat». És un dels tumors «més grans que hem intervingut», ha assegurat en una entrevista amb Efe el doctor Cavadas, que ha assenyalat que el petit va arribar a València «malnodrit, molt feble i amb un problema de coagulació no diagnosticat d’origen que li feia sagnar en cada cura».

El cas d’Emmanuel, amb un fibroma ossificant gegant de base de crani, va arribar a la Fundació Cavadas a través d’una entitat que té una clínica al Congo  i no podia abordar una intervenció tan complexa, ja que el tumor, que continuava creixent, li impedia veure-hi i parlar. «No tenia vida, aquesta criatura hauria durat dos telenotícies, estava condemnat a una mort en molt males condicions i relativament aviat», ha assenyalat Cavadas, que assenyala que ara «hauria de fer una vida completament normal. Ara, almenys, té cara».

Emmanuel, que presenta bon aspecte, tot i que encara es veuen les seqüeles de les intervencions, ha assegurat a Efe que està bé i que té ganes de tornar al seu país, on l’esperen els seus cinc germans. El seu pare, Jules Mbulá, ha explicat que Emmanuel porta cinc anys amb el tumor i ha passat per molts hospitals sense trobar una solució. «Sempre em preguntava quan l’operarien», ha recordat.

Radiografies del cap del nen / efe

Després d’estudiar durant prop de dues setmanes aquest «cas rar i infreqüent», ja que «no hi ha gaires tumors que arribin a aquesta mida», es va planejar la cirurgia i va ser intervingut en dues ocasions, amb una diferència entre totes dues de vuit dies, l’última fa poc més d’una setmana.

Durant la primera intervenció, que va durar prop de deu hores, se li va treure tot el maxil·lar, la zona entre les òrbites oculars, el paladar i una part de l’interior de la boca, que va ser reconstruït després d’extirpar-li el tumor.

La segona cirurgia, també de prop de deu hores de durada, es va centrar a fer la part intracranial, per treure la base anterior i mitjana del crani i reconstruir-l’hi amb una part de les seves pròpies costelles.

Notícies relacionades

«Amb les dues cirurgies vam poder treure tot el tumor i reconstruir-lo. Ha anat tot molt bé», ha destacat Cavadas, que ha indicat que d’aquí pocs dies tornarà al seu país, i allà se li reconstruirà el nas i se li posarà dentadura.

El cirurgià valencià, que ha valorat la feina de tot el seu equip, ha relatat que el pacient «estava mort de por». «Era difícil de manejar, perquè qualsevol cura en què el toquessis per a ell era una tragèdia. A poc a poc ens hem anat fent amics», ha conclòs.