SEGUEIX LA CERCA

Salvament Marítim localitza el cadàver del patró del pesquer naufragat

El cos ha aparegut a la zona on es van trobar els bots salvavides sense obrir

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS**

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS** / . (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un dels barcos recreatius que participen en el dispositiu de rastreig del Rúa Mar va localitzar aquest dilluns a mig matí el cadàver d’un dels tripulants de l’embarcació naufragada a la qual es va perdre la pista la matinada de dijous passat. El cos es trobava allunyat de la zona on va desaparèixer el pesquer, i on els càlculs dels corrents marins havien fet que es concentressin els esforços de recerca. Pel que sembla es tracta del patró del pesquer, Antonio Javier Maza, de 52 anys, segons fonts de la seva família.

També està desaparegut el seu germà, l’Ángel, de 59 anys, que viatjava com a mecànic del pesquer. Quatre més, l’Iván, el Daniel, l’Antonio i l’Óscar, continuen en parador desconegut. Antonio Javier i Ángel Maza eren a escassos mesos de jubilar-se. Tots dos són germans de Pedro Maza, president de la Federació Andalusa d’Associacions Pesqueres, i, al seu torn, oncles de l’armador del ‘Rúa Mar’.

Els familiars dels sis tripulants desapareguts, el patró, un enginyer mecànic i quatre mariners, tots ells d’Algesires, continuen sense marxar del port a l’espera de notícies sobre el parador dels seus. A ells és a qui primer s’ha volgut transmetre la informació del cos trobat. Des de la Subdelegació del Govern a Cadis van explicar que després de ser albirat el cadàver, d’un home blanc de mitjana edat que portaria una armilla salvavides, aquest va ser traslladat per un barco de Salvament Marítim al port de Tarifa per procedir a identificar-lo. Segons fonts de la investigació, es tractaria del patró del barco, Antonio Javier Maza, i tot apunta que es trobaria al pont de l’embarcació quan es va produir el naufragi. Va ser trobat flotant a cinc milles a l’oest de Barbate, als voltants del lloc on aquest cap de setmana es van trobar altres restes del barco.

Aquestes restes, com diversos bidons d’oli i les dues llanxes salvavides sense obrir, van reforçar la teoria que el pesquer, de 14 metres d’eslora, havia naufragat a causa del temporal i la mala mar. La radiobalisa d’emergència va saltar passada la mitjanit de dijous a unes 28 milles del cap Espartel, davant les costes de Tànger (Marroc). I tenia intacte el segellament d’obertura manual, cosa que indica que es va poder activar en contacte amb l’aigua després de bolcar i que la tripulació tampoc va tenir gaire temps de marge per reaccionar.

Notícies relacionades

Després de ser notificada l’alerta a Salvament, ràpidament es va engegar un ampli dispositiu de rastreig per aire, mar i fins i tot terra, davant de l’esperança que haguessin pogut ser rescatats per alguna embarcació marroquina. També es van analitzar les diverses naus que aquella nit van creuar l’estret de Gibraltar per descartar, com va ocórrer finalment, qualsevol possible col·lisió.

Al dispositiu de recerca format per diversos barcos de Salvament Marítim i l’Armada espanyola s’hi van afegir també una desena de barcos pesquers dels companys de Barbate, on tenia la seva seu el ‘Rúa Mar’, i Algesires. En les pròximes hores a més està previst que surti cap al lloc el barco remolcador Clara Campoamor, al qual ja s’ha instal·lat un sonar de l’Institut Espanyol d’Oceanografia i un robot articulat que es faran servir en la recerca del barco pel fons del mar. Un altre barco oceanogràfic de l’Armada ja està fent sondejos de la zona per detectar possibles punts d’interès en una àrea on la profunditat arriba als 500 metres. Pacheco ha insistit que, en qualsevol cas, es manté encara activa la cerca de possible supervivents.